Troya Tarihi Milli Parkı'nın turizm ve rekreasyon potansiyelinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on the determination of the tourism and recreation potential of the Troy Historical National Park
  1. Tez No: 177860
  2. Yazar: SEBLA KABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANAY BİRİŞÇİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa Koruma, Koruma-Kullanım, Sürdürülebilirlik, Troya Tarihi Milli Parkı, Turizm ve Rekreasyon, Nature Conservation, Conservation-Development, Sustainability, Troy Historical National Park, Tourism and Recreation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Günümüzde küresel boyutlardaki çevre sorunlarının, canlı yaşamı ve biyolojik yaşam zincirini tehdit eder bir konuma getirmesi korunan alanlarının önemini gün geçtikçe artırmaktadır. Ekolojik dengeye müdahale etmeksizin insanların turizm ve rekreasyon gereksinimini de karşılamak üzere kurulan milli parklarda koruma ve kullanım dengesinin sağlanması sürdürülebilirlik ilkesinin temel taşıdır. Bu çalışmada; alanın doğal ve kültürel özellikleri anlatılmış ve ölçüt karneleri yöntemine göre her bir ölçütün değerlendirilmesi yapılmıştır. Buna göre; toplam kullanım değeri % 56,7, toplam koruma değeri % 48,9 ve toplam kullanılabilir turistik potansiyel değeri ise % 7,8 olarak belirlenmiştir. Alan yüksek bir kullanım değerine sahip olmasına karşın, koruma değeri göz önüne alındığında, bu potansiyelin yaklaşık sekizde birinin kullanılabileceği görülmektedir. Milli Park statüsüne sahip bir alanda kullanılabilir turistik potansiyelin yüksek olmaması doğal bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır. Gerek yerel halkın, gerekse yerli ve yabancı turistlerin alandan beklentilerini ve alanda gördükleri eksiklikleri saptayabilmek amacıyla aynı zamanda alanda bir anket çalışması yürütülmüştür. Buna göre, ankete katılanların büyük bir oranı alanda rekreasyonel alt yapı eksikliğini vurgulamışlardır. Alınan sonuçlar, diğer sonuçlarla birlikte değerlendirilmiş ve alanın kaynak değerlerinin korunarak, turistik ve rekreasyonel kullanımın geliştirilmesine yönelik öneriler ortaya konmuş, alanla ilgili öncelikler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The global environmental problems today have increased the importance of protected areas due to their threat towards the living beings and biologic life chain. Ensuring the conservation-development balance is the main principle of sustainability at national parks that are established in order to meet the tourism and recreation needs of people without damaging the ecologic balance. In this research, the natural and cultural features of the park were put out and each scale was evaluated by means of scale reports. As a result, the total rates of usage, preservation and tourism potential was determined as 56,7 %, 48,9 % and 7,8 %, respectively. It was seen that when the preservation value is considered, only the one eighth of the park is possible to be used, although the area has a high potential. This result of a low tourism potential in the area is natural, due to the area?s status as a national park. A questionnaire was also made in order to determine the deficiencies of the area and the expectations of both the local community and the local - foreign tourists. According to this, the large part of the participants expressed the deficiency of the infrastructure for recreational use. After the evaluation of the obtained results with other results, the priorities of the area are determined and suggestions are given towards developing the tourism and recreational use of the area, while preserving its resource values.