Titrasyon konusunun teknoloji destekli öğretimi
Technology assisted instruction of titrations subject in university
- Tez No: 177861
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EROL ASKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Destekli Öğretim, Asit ? Baz, Kimya Öğretimi, Titrasyon, Technology Based Instruction, Acid ? Base, Chemistry Teaching, Titration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bilindiği gibi günümüzde toplumlar hızla değişmektedir. Toplumların bu değişimi, teknolojiyi ve iletişim alanındaki gelişmeleri beraberinde getirmektedir. Öğretim alanındaki sorunların çözümünde karşılaşılan zorlukları aşmada, geleneksel yaklaşımların yetersiz kaldığı düşünülürse, günümüzde en iyi yaklaşım bilgi teknolojilerinin sağladığı olanaklardan yararlanmaktır. Teknolojinin ve bilgisayar tabanlı eğitim sistemlerinin hızla gelişimi gerek üniversitelerde gerekse ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarında uygulanabilecek yepyeni öğretim tekniklerinin oluşturulabilmesine olanak sağlamıştır.?Bilgisayar Destekli Eğitim? de teknolojinin yeni ve etkin olarak kullanılabildiği bir öğretim tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, üniversite genel kimya derslerinde Asit ? Baz konusunun öğretimde bilgisayar destekli ve geleneksel öğretim yöntemlerinin etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Dersin başında bütün sınıflara Kimya Dersine Yönelik Tutum Ölçeği (KDYTÖ), Bilgisayar Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği ve öğrencilerin ön bilgilerini kontrol etmek için Asit ? Baz konu ön testi uygulanmıştır. Asit ? Baz konusu, deney gruplarında bilgisayar destekli öğretim ile kontrol gruplarında geleneksel öğretim ile işlenmiştir. Öğretim sonrasında deney ve kontrol gruplarının hepsine KDKT son test olarak uygulanmıştır ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalardan deney gruplarının kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Societies have changed rapidly with the development in the information and communication technology. As we think about the inefficiency of traditional instruction to overcome the obstacles in the teaching process, one of the best approaches is the utilization of information and communication technology. The development of the technology and computer mediated education systems leads to exploring new teaching techniques that can be used at university, primary and secondary classroom settings. Computer assisted education has been gaining acceptance as one of the technology used effectively in education systems. In this study, comparison of the effectiveness of Computer Assisted Instruction (CAI) and traditional instruction in teaching Acid-Base unit at university level General Chemistry courses has been aimed. At the beginning of the first lesson, the students have been asked to complete an Attitude toward Chemistry Survey (ACS), an Attitude toward Computer Using Survey (ACUS), and an Acid - Base Subject Test (CECT) as the pre-test. Acid ? Base Subject has been taught to the experimental group using CAI method while the control group has been taught using traditional instruction methods. At the end of instructions, CECT has been re-administered as the post-test to both experimental and control groups and the results have been compared. The results of CECT suggest that the experimental groups did better than the control groups.