Matematik eğitiminde portfolyo değerlendirme
Portfolio assessment in mathematics education
- Tez No: 177862
- Danışmanlar: PROF. İBRAHİM AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Alternatif degerlendirme, geleneksel degerlendirme, portfolyo degerlendirme, Alternative assessment, traditional assessment, portfolio assessment
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalısmanın amacı, alternatif bir degerlendirme aracı olarak gelistirilen portfolyoların (ögrenci ürün dosyalarının) matematik derslerinde kullanımının ögrenci basarısına ve tutumuna olan etkisini arastırmaktır. Arastırma, 2005-2006 ögretim yılının ikinci yarıyılında 9. sınıfta ögrenim gören toplam 31 ögrenci ile yapılmıstır. Yapılan denklestirme testi ve I. dönem notlarına göre ögrencilerin 16'sı deney grubunu, 15'i ise kontrol grubunu olusturmustur. Matematik derslerinde, deney grubunun degerlendirilmesinde alternatif degerlendirme yöntemlerinden olan portfolyo degerlendirme, kontrol grubunun degerlendirilmesinde ise geleneksel degerlendirme yöntemleri kullanılmıstır. Veri toplama aracı olarak; denklestirme testi, matematik basarı testi, matematik tutum ölçegi, ögrenciler tarafından hazırlanan ürün dosyaları ve portfolyo degerlendirme anketi kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen veriler nitel ve nicel olarak incelenmistir. Çalısma sonunda, ögrenciler tarafından gelistirilen portfolyoların matematik egitiminde degerlendirme amaçlı kullanılmasının geleneksel degerlendirme yöntemlerine göre ögrenci basarısını ve ögrenci tutumunu olumlu yönde etkiledigi, ancak dosyanın hazırlanmasında ögrencilerin bir takım sıkıntılar yasadıgı sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is expressing the affect of the portfolios (student result files) which are developed as an alternative assessment tool when used in mathematics lessons on student success and attitude. The research is done in the second term of 2005-2006 education year with 31 students of 9 th class. On the basis of the balancing test results and first term grades, 16 of the students formed the experimental group and 15 of them formed the control group. In mathematic lessons, while evaluating the experimental group portfolio assessment which is one of the alternative assessment methods is used but for control group traditional assessment methods are used. As the data collector instrument; the balancing test, mathematic achievement test, mathematics attitude scale, result files which are prepared by students and a portfolio assessment questionary is used. The gained data from the research is examined as qualitative and quantitative.As a result of the work, usage of the portfolios developed by students in mathematic education for the aim of assessment, affects the achievement and attitudes of students in a positive way but during the preparation of the file the students may have some problems.