Ortaöğretim kurumları sınavına hazırlanan öğrencilerin problem çözme aşamasında karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi
The determination of the difficulties which students meet at the stage of problem solving in maths while preparing for the entrance exam for secondary school
- Tez No: 177872
- Danışmanlar: PROF. HASAN SOYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme, Ortaögretim Kurumları Sınavı, Problem solving, High School Entrance Exam
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Problem çözme, matematigi ögretmenin ve ögrenmenin asıl odak noktasıdır. Problem çözme aynı zamanda bilimsel bir yöntem oldugundan, elestirisel düsünmeyi, yaratıcı ve yansıtıcı düsünmeyi, analiz ve sentezleme becerilerinin de kullanımını gerektirir. Bu nedenle son yıllarda yapılmakta olan Ortaögretim Kurumları Sınavlarında (OKS) problem çözme ve problem kurmaya dayalı sorulara daha fazla önem verilmeye baslanmıstır. Arastırmanın amacı; Ortaögretim Kurumları Sınavına hazırlanan ögrencilerin problem çözme asamasında karsılastıkları güçlüklerin belirlenmesidir. Bu amaç dogrultusunda iki ilkögretim okulunun 8. sınıf ögrencilerinden seçilen (NToplam= 116) ögrenciye kisisel bilgiler formu, matematik basarı testi, okudugunu anlama testi uygulanmıstır. Veriler; Bagımsız t testi, One Way Anova ve Kruskal Wallis H testi kullanılarak analiz edilmistir. Ayrıca iki yayınevine ait 8.sınıf matematik ders kitaplarında yer alan problemler ile 2001-2005 yılları arasında Ortaögretim Kurumları Sınavlarında yer alan problemler incelenmis ve betimsel olarak degerlendirilmistir. Sonuçta iki okulun matematik basarı testi ve okudugunu anlama testi puanlarında anlamlı bir faklılık bulunmadıgı görülmüstür. ncelenen kitaplarda da Ortaögretim Kurumları Sınavlarındaki problemlere benzer nitelikte çok az probleme rastlanmıstır. Dolayısıyla Ortaögretim Kurumları Sınavlarındaki problemler ders kitaplarındaki problemlerle niteliksel olarak örtüsmemektedir.
Özet (Çeviri)
Problem solving is the focus on teaching and learning of mathematics. Due to the fact that problem solving is also a scientific method, it needs using critical, creative, reflective thinking and analytic and synthesis skills. So, in recent years problem solving and questions based on forming problem have been begun giving more importence in high school exam (OKS). The purpose of the research is to determine the difficulties that the students preparing for the exam of high school encounter in the phase of problem solving. For this aim, the information form of personality, the achievement test for mathematics, the comprehension test have been applied to the students (NTotal = 116) selected from the two primary schools. These data have been analysed by using Indepentent test, One Way Anova and Kruskal Wallis H test. Besides, the problems in eighth grade mathematics books published by the two different publishing house and the problems of the the entrance exam for high schoool have been studied and appreciated descriptively. Finally, there is not any meaningful differences between the two primary schools? math achievement and comprehension tests? points. The problems in the books studied have been found a few problems as being quality resemblance to the entrance exam for high school. So high school entrance exam problems have not overlapped to the math books? problems as being quality.