İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin bilgisayara yönelik tutumları ile çoklu zeka alanlarının karşılaştırılması
Comparing elementary school students' attitudes towards computers and their multiple intelligence domains
- Tez No: 177887
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CANAN NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayara yönelik tutum, çoklu zeka kuramı, ilköğretim ikinci kademe öğrencileri, Attitude towards computers, multiple intelligence, elementary school students
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalısmanın amacı, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin çoklu zeka alanları ile bilgisayara yönelik tutumları arasında bir iliskinin olup olmadığının belirlenmesidir. Bu amaçla 2006-2007 öğretim yılında Balıkesir ilindeki 2 ilköğretim okulunun 6, 7 ve 8. sınıflarında öğrenim görmekte olan 109 kız ve 78 erkek olmak üzere toplam 187 öğrenci ile çalısılmıstır. Öğrencilerin çoklu zeka alanlarını belirlemeye yönelik olarak, Özden (2003) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği hesaplanarak Türkçe'ye çevrilmis olan ?Çoklu Zeka Ölçeği? kullanılmıstır. Öğrencilerin bilgisayara karsı tutumları ise Loyd ve Gressard (1985) tarafından gelistirilmis olan Bilgisayar Tutum Ölçeği ile belirlenmistir. Çalısmanın sonuçlarına bakıldığında, yapılan Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri sonucunda cinsiyet ve okul türü ile bilgisayara yönelik tutum arasında anlamlı bir iliskinin olmadığı, ancak sınıf düzeyi ile bilgisayara yönelik tutum arasında anlamlı farkın olduğu görülmüstür. Öğrencilerin bilgisayara yönelik tutumları ile çoklu zeka alanları arasındaki iliskiyi belirlemek için Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısına bakılmıstır. Öğrencilerin bilgisayara yönelik tutumları ile mantıksal- matematiksel, görseluzaysal, müziksel- ritmik ve sosyal zeka alanları arasında anlamlı iliskiler bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between secondary school students? attitudes toward computers and their multiple intelligence domains. The sample group of the study included 187 randomly selected 6th, 7th and 8th class students from two elementary schools in 2006- 2007 academic year in Balıkesir. The Multiple Intelligence Scale, translated and validated by Özden (2003), was administered to determine their multiple intelligence domains, and a Computer Attitude Scale, developed by Loyd and Gressard (1985), was administered to determine their attitudes toward computers. According to the results of Mann ? Whitney U test and Kruskal Wallis test, there is no significant difference between the variables of the students? gender and school type in their computer attitudes. On the other hand, it was found that there is a significant difference among the variable of students? class in students? computer attitudes. In order to find out the correlation between their attitudes and multiple intelligence domains, Pearson Correlation Coefficient was computed. As a result, it was seen that there is a significant correlation between students? attitudes towards computer and several multiple intelligence domains.