Ege Denizi Edremit Körfezi sardalya balığı (Sardina pilchardus, Walbaum, 1792)'nın biyolojisi üzerine araştırmalar
An investigation on the biological features of the European pilchard (Sardina pilchardus,Walbaum, 1792) in Edremit bay, Aegean sea
- Tez No: 177894
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE TORCU KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sardina pilchardus, Edremit Körfezi, Ege Denizi, Yas, Büyüme, Sardina pilchardus, Edremit Bay, Aegean Sea, Age, Growth
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalısmada, Edremit Körfezi'nde dagılım gösteren S. pilchardus populasyonunun bazı biyolojik özelliklerini belirlemek amacıyla, Kasım 2005 - Ekim 2006 tarihleri arasındaki arazi çalısmaları sırasında toplam 501 adet balık elde edilmis ve incelenmistir. ncelenen balıkların I-III yas grubunu temsil ettikleri saptanmıstır. Populasyonun %56.49'u disi, %43.51'i erkek bireylerden olusmaktadır. Sardalya balıgında (disi+erkek) minimum ve maksimum çatal boy degerleri 8.70 - 14.35 cm; agırlık degerleri ise 7.05 - 32.66 g olarak tespit edilmistir. Von Bertalanffy büyüme esitlikleri (L = 15.45 cm, k = 0.859, to = -1.21, W = 33.25 g) tüm bireyler için hesaplanmıstır. Tüm bireylerin boy-agırlık iliskisi denklemi; W=0.00006. L2.6529 (r = 0.79)'dir. Yas gruplarına ve cinsiyetlerine göre ayrı ayrı hesaplanan ortalama kondüsyon faktörü degerlerinin 0.90 ? 1.49 arasında oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In the study, total 501 fish are obtained during the area researches between the dates November 2005 and October 2006 to examine the biologic peculiarities of the population of S. pilchardus found in Edremit Bay. In this pointed that sardina population reprosented the age group I-III. Females and males constitute 56.48% and 43.52% of the population, respectively. It is found that in S. pilchardus minimum and maximum fork lenght is 8.70 ? 14.35 cm; in the examination of weight minimum and maximum which are found as 7.05 ? 32.66 g. The von Bertalanffy growth formula was estimated the sex combined (L = 15.45 cm, k = 0.859, to = -1.21, W = 33.25 g). Lenght-weight relationship was calculated as W = 0.00006. L2.6529 (r2=0.79), for all individuals. The average condotion factor values calculated for each sex and age group, ranged between 0.90 ? 1.49.