13- 14 yaş grubu öğrencilerin problem çözme stratejilerinin belirlenmesi
Determining the problem solving strategies for the students aged 13-14 years
  1. Tez No: 177895
  2. Yazar: AYŞE AHU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. İBRAHİM AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: olasılık, problem, problem çözme stratejileri, problem çözme stratejilerinin ögretimi, Probability, problem, problem solving strategies, teaching of problem solving strategies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ögrencilerin problem çözme konusunda çesitli sıkıntıları vardır. Bu sıkıntıların basında problemi çözmeye uygun stratejiyi belirleyememek yer alır. Bu çalısmada, ögretim asamasında kullanılan iki farklı egitim tekniginin (isbirlikli ögrenme ve geleneksel ögretme yöntemleri) ögrencilere uygun stratejiyi belirlemede hangi oranda yol gösterici ve dolayısıyla ögretici oldugunu belirlenmektir. Arastırmanın örneklemini, bir ilkögretim okulununun iki ayrı 8.sınıf subesinde bulunan 60 ögrenci (Nd= 30, Nk=30 ) olusturmustur. Ögrenciler, birinci dönem matematik dersi not ortalamaları baz alınarak, deney ve kontrol olmak üzere not ortalamaları bakımından denk 2 gruba ayrılmıstır. Olasılık konusu ve problem çözme stratejileri, kontrol grubunda geleneksel ögretim yöntemiyle islenirken, deney grubunda isbirlikli ögrenme yöntemi kullanılarak islenmistir. Konu bitiminde iki gruba da, on bes ayrı problem çözme stratejisini içeren, klasik ve günlük hayat problemlerinden olusan 30 soruluk test uygulanmıstır. Deney ve kontrol gruplarının test puanları arasındaki farkın anlamlılıgını belirlemek amacıyla bagımsız örneklemler için ?t-test? kullanılmıstır. Ayrıca arastırmanın sonunda deney grubu ögrencilerinden 6 kisi ile yapılan etkinlikler hakkında görüsme yapılmıstır. Görüsme sonucu ögrencilerin verdikleri cevaplara bulgular bölümünde aynen yer verilmistir. Elde edilen bulgulara göre problem çözme stratejilerinin ögretiminde isbirlikli ögrenme yönteminin, geleneksel ögretim yöntemine göre daha etkili oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The students have some worries with solving the problems. The main problem for the students is to define the suitable strategies. One of the main aim of this study is to define for two education technics ( cooperative learning- traditional education ) about which is more useful for the students to determine the right strategy for the problem. The type selection of sampling was formed by 60 students (Nd= 30, Nk=30 ), who are at the different 8th classes of the same school . The first term mathematics grades of the students were taken as a base and the students were put into two groups as the control group and the experiment group which don?t have important differences between each other. The subject of probability was teached to the control group by simple way of telling and at the same time it was teached to the experiment group by the traditional way of telling. At the end of the course the test formed by 30 classic and daily life problems that includes 15 different problem solving strategies were applied to the stıudents. T-test was used to define the differences between two groups in a meaningfull way. Beside this, at the end of the study ,the discussion had be done with 6 students from the experiment group and the answers were included to the findings section. According to the findings , cooperative learning methods is more effective than the traditional way of learning in the education of problem solving strategies.