Özel okullarda ve devlet okullarında çalışan ilköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumlarının belirlenmesi
Determining the teachers' attitudes towards distance education in public primary school and private primary school
- Tez No: 177901
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN OKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, Yüz yüze eğitim, Teknoloji, Tutum, Distance education, Face to face education, Technology, Attitude
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Teknolojinin hızla ilerlemesi, öğretmenlerin gelisen bu teknolojiye ayak uydurması, teknoloji okur-yazarı olması, görev ve rollerindeki değisiklikleri kabullenebilmelerinde, yeni teknolojilere karsı nasıl bir tutum sergilediği önem kazanmaktadır. Bu arastırmada, özel okullarda ve devlet okullarında çalısan ilköğretim öğretmenlerin uzaktan eğitime karsı nasıl bir tutum sergiledikleri belirlenmeye çalısılmıs, uzaktan eğitim teknolojilerine iliskin görüsleri arastırılmıstır. Uzaktan eğitime yönelik düsüncelerini belirlemek amacıyla öğretmenlere arastırmacı tarafından gelistirilen ?Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği? uygulanmıstır. Arastırmaya 2006? 2007 eğitim-öğretim yılında Balıkesir ilindeki 10 ilköğretim okulunda görev yapan 238 öğretmen dâhil edilmistir. Ölçekten elde edilen veriler bilgisayar ortamında, SPSS 12.0 programı ile analiz edilmistir. Özel okullarda ve devlet okullarında çalısan ilköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime karsı tutumlarını; cinsiyet, çalıstığı kurum, mesleki kıdem, öğrenim durumu, bransı, uzaktan eğitimle ilgili bilgi sahibi olup olmama durumlarına göre farklılasma durumunu belirlemek amacıyla, t-testi ve varyans analizi hesaplamaları yapılmıstır. Öğretmenlerin uzaktan eğitime tutum düzeyleri orta değere yakın olmakla beraber olumlu yönde bulunmustur. Cinsiyetin, çalısılan kurumun, öğrenim durumunun ve bransın, uzaktan eğitime karsı tutumda anlamlı bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıstır. Bunun yanında öğretmenlerin uzaktan eğitime karsı tutumlarının, mesleki kıdemlerine bağlı olarak anlamlı bir sekilde değistiği gözlenmistir. 0-5 yıl arası mesleki kıdeme sahip olan öğretmenler uzaktan eğitime karsı olumlu bir tutum sergilemektedir. Öğretmenlerin uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olup olmama durumları ile uzaktan eğitime karsı tutum arasında anlamlı bir fark bulunmustur. Kullanılmak istenen uzaktan eğitim yöntemleri kıdeme göre anlamlı olarak değismektedir.
Özet (Çeviri)
In the improvement of technology, teacher?s attitude towards following the technology, having enough knowledge about technology and accepting the change between mission and roles, the teachers? attitudes towards new technologies were important. In this research, the public and private primary school teachers? attitudes towards distance education and their ideas about the distance education technologies were examined. In the 2006-2007 fall term, in order to determine their idea about distance education a survey, called the ?Attitude Scale towards Distance Education?, was conducted to 238 teachers who were working in 10 secondary schools in Balikesir. The data gained from the survey were analysed with SPSS 12.0. t-test and analysis of variance was done to determine the effect of teachers? gender, working place, occupationally seniority, education level, branch and knowledge about distance education on the teachers? attitudes towards distance education. The survey found that teachers? attitudes towards distance education were close to midpoint direction. In survey, it was observed that the gender, the branch, working place and education level have no signification effect on teachers? attitudes toward distance learning. It was also observed that the occupationally seniority of teachers in job have signification effect on distanced education and teachers who have worked between 0 and 5 years have positive attitude towards distance education. In the survey, there was a signification relationship between attitudes towards distance education and teachers? knowledge level about distance education and between occupationally seniority and the communication methods which preferred.