Kırmızı biber, elma ve pırasanın kurutulmasında infrared kurutma tekniğinin kullanılması
Using infrared technics for drying of red pepper, apple and leek
  1. Tez No: 177936
  2. Yazar: ŞAHİN NASIROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİB KOCABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Ziraat, Food Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: nfrared kurutma, kuruma eğrisi, kuruma hızı, özgül enerji, rehidrasyon, kırmızı biber, pırasa, elma, nfrared drying, drying chracteristics, drying rate, specific energy consumption, rehydration, red pepper, apple, leek
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalısmada kırmızı biber, elma ve pırasanın kuruma eğrileri ve kuruma hızı üzerine infrared lamba gücünün ve hava hızının etkileri değerlendirilmis ve kuruma zamanı, özgül enerji tüketimi, renk (L, a, b, ?E, kroma, hue açısı), büzülme, rehidrasyon oranı ve askorbik asit (C vitamini) gibi bazı parametreler üzerine infrared lamba gücü ve hava hızının etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıstır. Bu çalısma için infrared lambalarla çalısan bir kurutma düzeneği gelistirilerek tarım ürünlerinden kırmızı biber, elma ve pırasa dilimleri 3 farklı hava hızında ve 3 farklı infrared lamba gücünde (1,0; 1,5; 2,0 m/s hava hızı ve 300, 400 ve 500 W infrared lamba gücü) kurutularak denemeler gerçeklestirilmistir. Ürün kurutma süresi değerleri 1,0 - 2,0 m/s kurutma hava hızı aralığında ve 300, 400 ve 500 W infrared lamba güçlerinde sırasıyla kırmızı biber için 315-455 dak, 213-297 dak, 196-230 dak, elma için 198-274 dak, 171-261 dak, 137-170 dak ve pırasa için ise 305-341 dak, 195-244 dak, 183-241 dak değerleri arasında değismistir. Ürün kuruma süresi hava hızının artmasıyla artmıs, infrared lamba gücünün artmasıyla azalmıstır. Kırmızı biber, elma ve pırasa dilimlerin kurutulmasında infrared lamba gücünün artırılmasıyla her üç ürün kuruma hızı artıs göstermistir. Özgül enerji tüketim değerleri kırmızı biber, elma ve pırasa dilimleri için 1,0 - 2,0 m/s kurutma hava hızı aralığında ve 300, 400 ve 500 W infrared lamba güçlerinde sırasıyla kırmızı biber için 16,62-27,31 MJ/kg, 17,02-21,27 MJ/kg, 17,65- 19,51 MJ/kg, elma için 13,67-19,00 MJ/kg, 16,42-24,21 MJ/kg, 15,81-19,50 MJ/Kg ve pırasa için 19,18-19,15 MJ/kg, 15,01-22,56 MJ/kg, 18,02-25,84 MJ/kg değerleri arasında değismistir. Ürünün kurutulması için gerekli özgül enerji tüketimlerinin genel olarak hava hızının artmasıyla arttığı ve özgül enerjinin kuruma zamanı ve infrared lamba gücünün optimizasyonuna bağlı olduğu söylenebilir. Ürün büzüsme katsayıları kırmızı biberde sabit infrared lamba gücünde hava hızının artmasıyla azalmıs, pırasada ise düzgün bir değisim değeri elde edilememistir. Aynı ürünlerin rehidrasyon değerlerinin kırmızı biberde hava hızının artırılmasıyla düstüğü, infrared lamba gücünün artırılmasıyla yükseldiği görülmüs, elma dilimlerinde ise hız ve gücünün değismesiyle rehidrasyon değisimlerinde tekdüze değiskenlikler görülmemistir. Ürünlerin kurutma öncesi ve sonrasında yapılan renk ölçümlerinde, renk değerleri arasında küçük farklılıklar olduğu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study; the effect of infrared power and air velocity on dry chracteristics and drying rate of red pepper, apple and leek slices were determined. Also, effect of infrared power and air velocity on drying time, specific consumption power, color ( L, a, b, PE, croma, hue angle), shrinkage, rehidration rate, vitamin C parametters were examined. This drying study has been realized red pepper, apple and leek sileces drying at the different drying air velocity and infrared lamp power (1,0;1,5 and 2,0 m/s, 300, 400 and 500 W) a drying system model equiped with two incandescent lamp developed. As a result of the experiments at the 300, 400, 500 W constant power values; Drying time values for red pepper sileces were changing between 213-297 min, 213-297min, 196-230 min, drying time values for apple sileces were changed between 198-274 min, 171-261 min, 137-170 min, drying time values for leek sileces were changed between 305-341 min, 295-244 min, 183-241 min, Product drying time increasing with increasing drying air volicity, decreasing With increasing infrared lamp power, Drying air volicity of red pepper, apple and leek slices increased with incresing rate infrared power. As a result of the experiments; at the 300, 400, 500 W constant power values; Spesific energy consumption values for red pepper sileces were changed between 16,62-27,31 MJ/kg, 17,02-21,27 MJ/kg, 17,65-19,51Mj/kg. spesific energy consumption values for apple sileces were changed between 13,67-19,00 MJ/kg, 16,42-24,21 MJ/kg, 15,81-19,50 MJ/kg, specific energy consumption values for leek sileces were changed between 19,18-19,15 MJ/kg, 15,01-22,56 Mj/kg, 18,02- 25,84 MJ/kg Product specific energy consumption values increased with increasing drying air volicity, decreasing with increasing infrared lamp power. It can be said specific energy consumption depending on optimization of infrared power and drying time. Shrikage constant of red pepper at the constant infrared power was decreased with air velocity increasing, for leek slices don?t gouge changing in shrinkage. Rehidration rate of red pepper was deccreased with drying air velocity increasing, increased with lamp power increasing. Before and after drying, color parameters of product were chaged little.