Edremit Körfezi hamsi (Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758)) popülasyonunun biyolojik özelliklerinin incelenmesi
The investigations on biological features of anchovy (Engraulis encrasicolus (linnaeus, 1758)) population in edremit bay
  1. Tez No: 177974
  2. Yazar: GÜLÇİN ULUNEHİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Engraulis encrasicolus, Edremit Körfezi, Populasyon Biyolojisi, E.encrasicolus, Edremit Bay, Population Biology, Anchovy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalısmada Edremit Körfezi'ndeki hamsi (Engraulis encrasicolus Linnaeus, 1758)'nin bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Ekim 2006- Mayıs 2007 tarihleri arasında aylık örneklemelerle 460 adet birey degerlendirilmistir. E. encrasicolus' un boy, agırlık, yas, esey dagılımları ve oranları, boy-yas, agırlıkyas, boy-agırlık iliskisi, kondisyon faktörü ve gonadosomatik indeks degerleri saptanmıstır. Bireyler I-III yas grubu arasında dagılım göstermektedirler. Çatal boy degerleri 87-147 mm, agırlıkları ise 5.79- 27.29 g arasında oldugu saptanmıstır. Boy agırlık iliskisi tüm bireyler için W=0.00001 * L2.95 R2=0.8807 olarak hesaplanmıstır. Büyüme degerleri, L = 15.24 mm olup k = 0.33 t0= 8.42 olarak saptanmıstır. En yüksek ortalama kondisyon faktörü disilerde 0.88 Mayıs ayında erkeklerde ise 0.85 olarak mart ayında görülmüstür. Gonadosomatik indeks degerlerine göre yumurtlama periyodu Mart sonu- Eylül sonu arasında olusmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to determinate some biological features of the anchovy (Engraulis encrasicolus L., 1758) in Edremit Bay, between October 2006 and May 2007. A total of 460 individuals had been utilized during monthly sampling. The lenght, weight, age, sex compositions and rates, relations between age- length, age-weight, lenght-weight, condition factor and gonadosomatic index values of E. encrasicolus were determined. It was observed that individuals are between the age of I and III. The fork lenght values were ranging 87-147 mm and total weight is 5.79- 27.29 g. The relation between lenght-weight was determined as W=0.00001*L2.95 R2=0.8807 for individuals. Growth parameters were calculated as L = 15.24 mm k = 0.33 t0= 8.42 The highest average condition factor for females 0.88 was observed in May. And the highest average condition factors for males 0.85 was observed in March. According to gonadosomatic index values, spawning period is between the end of March and September.