Bazı turunçgil tür ve çeşitlerinde sıcak su ve kimyasal uygulamalarının muhafazaya etkilerinin araştırılması
Research on effects of hot water and chemical treatments on storage of some citrus species and varieties
- Tez No: 178036
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMÜR DÜNDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sıcak su, Imazalil, muhafaza, kalite, turunçgil, Hot water, Imazalil, storage, quality, citrus
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çukurova bölgesinde turunçgil yetiştiriciliği çok önemli bir potansiyele sahiptir. Son yıllarda derim sonrası kimyasalların kullanımındaki kısıtlamalar nedeni ile fiziksel uygulamalar adı verilen sıcak uygulamaları veya bunların düşük dozda sentetik fungusitler ile kullanımı ön plana çıkmıştır. Bu çalışmanın ilk yılında Marsh Seedless, Star Ruby, Rio Red altıntop çeşitlerinde 53, 56, 59 oC, Minneola tanjelo ve Robinson mandarin çeşitlerinde 50, 53, 56 oC daldırma sıcaklığı, 30 ve 60 saniye daldırma süresi denenmiştir. İkinci yıl denemelerinde ise altıntop çeşitlerinde 56 oC sıcak su, 60 saniye daldırma süresi Minneola tanjelo ve Robinson mandarininde 50 oC sıcak su, 30 saniye daldırma süresi ile yıl verilerine göre kurulmuş, bununla beraber 500 ppm Imazalil ve 500 ppm Imazalil+sıcak su daldırması tanık ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak muhafaza süresince her iki yılda ağırlık kayıplarında artış, SÇKM miktarında azalmalar, C vitamini bakımından çok az seviyede azalmalar, toplam şeker miktarında azalmalar, indirgen şeker miktarında artışlar, renkte ise kırmızı rengin korunduğu, yeşil rengin sarı tonlarına doğru açıldığı bulunmıştur. Sıcak su daldırmalarının her iki yılda meyve kalite kriterlerine zarar vermeden depolama süresince meydana gelen kayıpları azalttığı ve düşük dozda Imazalil uygulaması ile başarılı bir şekilde kullanılabileceği, altıntop çeşitlerinin 5 ay, tanjerin ve mandarin çeşitlerinin 2 ay başarı ile muhafaza edilebileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Citrus industry have a great potential in Cukurova region. Regarding the limitations of chemicals usage lead to increase of the postharvest physical treatments treatments like heat treatments and it is combination with the low dosage of fungicides. During the first year of this study the most suitable hot water temperatures for Marsh Seedless, Star Ruby, Rio Red were tested at 53, 56, 59 oC, for Minneola tangelo and Robinson mandarin varieties 50, 53, 56 oC and dip duration were 30 s and 60 s tested for dipping time. The most suitable treatments were 56 oC water temperature and 60 s dipping time for grapefruit whereas it was 50 oC, 30 s for the Mineola tangelo and Robinson mandarins accoring the results. Additional treatments of 500 ppm Imazalil, 500 ppm Imazalil+hot water combination were tested and compared with Control during second year. In conclusion, water losses increased, TSS decreased, vitamin C content decreased, total sugar content decreased whereas reduced sugars increased, red peel color maintained during storage. Hot water dips decreased the losses in both years storage without the any negative effect on the fruit quality. It can be concluded that hot water dip with combination of low dose Imazalil can be used very efficient for storage of the citrus, grapefruit varieties can be stored 5 months, tangerine and mandarin varieties can be stored 2 months under these conditions.