Adana'da bazı marketlerde satışa sunulan çekirdeksiz kuru üzümlerde okratoksin a varlığının HPLC yöntemi ile araştırılması
An investigation of ochratoxin a in raisins by HPLC sold in Adana retail markets
- Tez No: 178085
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuru üzüm, Okratoksin A, HPLC, Immunoaffinite kolon, Raisins, Ochtatoxin A, HPLC, Immunoaffinity Column
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Okratoksin A, Aspergillus ve Penicillium cinsi küfler tarafından üretilen önemli mikotoksinlerden olup nefrotoksik ve kanserojenik aktiviteye sahip olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır.Önemli bir ihraç ürünü olan kuru üzümlerdeki OTA varlığı, ülkemizin de içinde bulunduğu üzüm yetiştiriciliğinin yaygın olduğu ülkelerde hem ekonomik hem de sağlık ile ilgili sorunları beraberinde getirmiştir. Ürünlerde OTA düzeylerinin pbb kosantrasyonlarında bulunması, arama çalışmalarında hassas yöntemlerle çalışma gereksinimini doğurmaktadır. Bu çalışmada, Adana'da satışa sunulan çekirdeksiz kuru üzümlerde OTA varlığı hassas bir cihaz olan HPLC kullanılarak araştırılmıştır.Analize alınan 40 kuru üzüm örneğinden elde edilen bulgulara göre, 26 örnekte 0.38?20.90 ?g/kg arasında OTA'ya rastlanırken, bu örneklerin 3'ünde OTA miktarının Türk Gıda Kodeksi'nde bildirilen maksimum limit olan 10 ?g/kg değerini aştığı (11.34, 19.39, 20.9 ?g/kg) görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ochratoxin A is one of the major mycotoxin which is produced by the moulds belonging to several Aspergillus and Penicillium species and it holds great importance due to its nephrotoxic and cancerogenic affects.In many countries worldwide (including our country) where grape producing is common, the occurance of OTA in raisins, which are the main export products, bring the problems releavent to economy and healths. Since the level of OTA in foods is in ppb concentration, it is required to use sensitive methods in surveys. In this study, the quantity of OTA in raisins sold in Adana was studied on using HPLC device which brings out sensitive and reliable results.According to the analyses results of 40 raisin samples, OTA was found in 26 samples between 0.38?20.90 ?g/kg and in 3 samples OTA was (11.34, 19.39, 20.9 ?g/kg) above Turkish Legal Limits (10 µg/kg).