Midyat taşının kaplama ve yapıda kullanılabilirliğinin araştırılşması
The usuage of midyat stone as a covering and building material researching
  1. Tez No: 178091
  2. Yazar: ALPER CENK KAYA
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. NİL YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Midyat Taşı, Mermer, Fiziko-Mekanik Özellikler
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışmasında, Midyat taşının kaplama ve yapıda kullanılabilirliğinin belirlenmesi amacıyla Midyat Barıştepe Bölgesindeki doğal taş ocaklarından numuneler alınmıştır. İlk olarak alınan numuneler taş kesme ve işleme atölyesinde ve Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği laboratuarında TSE standartlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Daha sonraki aşamada, standartlara uygun hale getirilen numunelerin fiziko-mekanik özellikleri ve kimyasal özellikleri saptanmıştır. İncelemeler sonucunda Midyat taşının TSE standartlarına göre yapı malzemesi olarak kullanılabilirliği görülmüştür
Özet (Çeviri)
In this study, samples were received from natural stone mines of Midyat Barıştepe land to determine the usage of Midyat stone as a covering and building material. At first, taken samples were prepared as Standard appropriate at stone cutting-processing factory and Faculty of Engineering-Architecturing Mining Engineering laboratuary of Çukurova University. In the next step, physico-mechanical and chemical characteristics of standardized samples were determined. In the last step, use of Spss Software was evaluated between relationship in statistical analyse of physico-mechanical characteristics. After the analysing Midyat Stone is approved to be used as a building material for Standard appropriate.Key Worlds: Midyat Stone, Marble, Physico-Mechanical Characteristics