Atmega128 tabanlı PLC tasarımı
PLC desing based on Atmega128
- Tez No: 178282
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Atmega mikrodenetleyici, PLC, yorumlayıcı, Atmega microcontroller, PLC, interpreter
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
PLC'ler endüstriyel kontrol uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. PLC'ler gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayan bir komut kümesine sahiptir. PLC'ler komut kümesi, merdiven diyagramları veya lojik kapı mantığı ile programlanabilirler.Bu tez çalışmasında Atmega128 mikrodenetleyici tabanlı bir PLC tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan PLC modeli için kontrol devrelerinin simülasyonunu yapabilen, hex kodlar üretebilen bir arayüz yazılımı (EVRENPLC) geliştirilmiştir. Hex kodlarının çalışmasını sağlayan bir yorumlayıcı geliştirilerek mikrodenetleyicinin sabit belleğine yerleştirilmiştir.Yapılan deneysel çalışmalar ile örnek kontrol devrelerinin simülasyonu gerçekleştirilmiş ve deney kartı üzerinde çalışması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
PLC are generally used at industriel control applications. PLC have a command stack which provides the necessary process. PLC command stack is programmable with ladder diagrams or logic gate reasoning.At this thesis , we realize a atmega128 microcontoler based PLC design. An interface software (EVRENPLC) is developed which can produce hex codes and can make simulation of control circuit for designed PLC design. An interpreter is developed for execute the hex codes and this interpreter is placed to fixed memory of microcontroller.Simulation of sample control circuit is realized with accomplished experimental practice and examined working on the test card.