Arduino,C# ve android kullanılarak güvenlik sistemi prototipi tasarımı
Security system prototype design using arduino,C# and android
  1. Tez No: 411391
  2. Yazar: FUAT OCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT GÖKREM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mekatronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arduino, Güvenlik Prototipi, Acil Uyarı Sistemi, Uzaktan Kontrol, Arduino, Security Prototype, Emergency Warning System, Remote Control
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışmasının amacı akıllı evlerde kullanılabilecek temel güvenlik sistemini, yeni bir yaklaşımla, geliştirilmeye açık olarak prototip şeklinde tasarlamaktır. Bu yaklaşım önceki çalışmalara nazaran daha ekonomik ve daha esnek bir yapıya sahiptir. Çalışmada Arduino Uno elektronik devre kartı kullanılmıştır. Bu cihazın yapısındaki mikrodenetleyici kolayca programlanabilmekte ve digital ortamla etkili ve hızlı bir şekilde veri alışverişinde bulunabilmektedir. Arduino Uno'nun yapısında bulunan ATmega328 mikrodenetleyicisi Processing dili ile programlanmaktadır. Programlama işlemi Arduino IDE platformu ile yapılmaktadır. En iyi sonuca ulaşmak için, tasarlanan sistem üzerinde hızlı sonuç veren deneme-yanılmalar yapılabilmektedir. Sistemin yazılımsal kontrolü tasarlanan bir kontrol yazılımı ile yapılmış ve yazılım dili olarak C#(C Sharp) kullanılmıştır. Tasarlanan güvenlik sisteminde dört tane sensör(Ultrasonik Sensör(HC-SR04), Sıcaklık Sensörü(LM35), Ateş Algılayıcı Sensör(UP3070FLM), Gaz Sensörü(MQ-4)) kullanılmıştır. Bu sensörlerden gelen veriler kontrol yazılımı-mikrodenetleyici etkileşimi sayesinde değerlendirilip işleme tabi tutulmaktadır. Sistemde bir adet cep telefonu(Nokia 2630) bulunmakta acil durumlarda sistem, veritabanında kayıtlı yöneticiyi güvenlik sistemi konusunda SMS ve çağrı yoluyla bilgilendirmektedir. Yine acil durumlarda sisteme kayıtlı yönetici ve kullanıcıları bilgilendirme ve önlem alma amaçlı e-posta gönderen bir yapı da oluşturulmuştur. Gönderilen bu e-postada sisteme ait her türlü kayıt sistem kullanıcılarına gönderilmektedir. Bu yapı sayesinde sistem, istenmeyen durumlara maruz kalsa bile deliller saklanmaktadır. Sistem her geçen gün daha da yaygınlaşan akıllı cihaz teknolojisine de ayak uydurmaktadır. Sistemin uzaktan kontrolü, Android işletim sistemli akıllı bir cihaza(telefon, tablet PC vb.) yüklenecek program sayesinde internet aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu çalışmanın, Arduino tabanlı ve Android işletim sistemi etkileşimli güvenlik sistemleri, akıllı ev teknolojileri, uyarı sistemleri tasarlamak isteyen geliştiricilere, akademik ve uygulama personeline yardımcı olacağı ve geliştirilmeye açık bir prototip sunacağı düşünülmektedir. 2015, 115 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to design the basic security system, which can be used in smart homes, in a new approach which is prototypical and open to development. This approach has a more flexible and economical form compared to previous studies. Arduino Uno Electronic Circuit Board was used in this study. The microcontroller in this device can easily be programmed and send and receive data easily and efficiently in digital environment. ATmega328 microcontroller in Arduino Uno is programmed with Processing language. The programming process is carried out with the Arduino IDE interface. To get the best results, trial and error tests which give fast results can be done in the designed system. Software control of the system is done with a designed controlling software and C# (C Sharp) has been used as the programming language. In the designed security system, four sensors (Ultrasonic Sensor(HC-SR04),Temperature Sensor (LM35), Flame Sensor(UP3070FLM), Gaz Sensor(MQ-4)) have been used. The data coming from these sensors are processed owing to interaction controlling software -microntroller. There is a mobile phone in the system (Nokia 6230) and this mobile phone can inform the registered administator in the database about security system via sms or phone calls in case of emergency. Moreover, in case of emergency, a structure, which can send e-mails to inform the registered administrators and users and take precautions, has also been built. All kind of entries related to the system can be sent to the system users in this e-mail. Thanks to this system, the evidences can preserve even in unsolicited situations. The system is able to keep up with the smart device technology which becomes widespread each passing day. The remote control of the system can be acquired on-line with the help of an application which is installed on a smart device(smart phone, tablet PC etc.) with an Android Operating System. This study aims to help developers, academicians and executive staff who wants to design alarm systems, smart house technologies and security systems with interacting Android OS and Arduino based boards and this study is also thought to provide a prototype open to development. 2015, 115 pages