Marketlerde satılan keklerdeki trans yağ asitlerinin belirlenmesi
Determination of trans fatty acids of cakes in Turkish markets
- Tez No: 178306
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AKTÜMSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Fizyoloji, Biochemistry, Biology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Trans yağ asitleri, kek, Türkiye, Trans fatty acids, cake, Turkey
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki marketlerde satılan keklerin trans yağ asidi bileşimi ve yağ asidi kompozisyonu belirlenmiştir. 5 farklı markaya ait toplam 50 kek (kakolu, mozaik, çikolatalı, kremalı, fındıklı-kakaolu, meyveli) analizlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda keklerde 24 farklı yağ asidi tespit edilmiştir. C 18:1 oleik asit (%35.07-38.70) bütün numunelerde major yağ asidi olarak bulunmuştur. C 16:0 palmitik asit (%29.68-33.56) ve C 18:2n6 linoleik asit (%17.42-21.06) diğer yüksek yüzdeye sahip yağ asitleridir. Doymuş yağ asitleri (SFAs), tekli doymamış yağ asitleri (MUFAs) ve aşırı doymamış yağ asitleri (PUFAs) sırasıyla %39.83-44.97, %35.31-39.13 ve %18.73-22.10 olarak belirlenmiştir. Kek numunelerinde trans yağ asitleri ise %0.51-1.61 arasında dağılım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, trans fatty acid and fatty acid compositions of cakes sold in Turkish markets were determined. 50 cakes (cocoa cake, mosaic cake, chocolate cake, cream cake, nut-cocoa cake, fruit cake) belonging to 5 different cake brands were analyzed. 24 different fatty acids were determined in cakes. C 18:1, oleic acid (35.07-38.70%) was major fatty acid in all samples. Other predominant fatty acids were C 16:0, palmitic acid (29.68-33.56%) and C 18:2n6, linoleic acid (17.42-21.06%). The percentages of saturated fatty acids (SFAs), monounsaturated fatty acids (MUFAs) and polyunsaturated fatty acids (PUFAs) ranged between 39.83-44.97%, 35.31-39.13% and 18.73-22.10, respectively. Trans fatty acids in cake samples were 0.51-1.61% .