Tilapia (Oreochromis niloticus)'larda Streptococcus iniae infeksiyonundan sonra gelişen akut faz protein (APP)'lerinin araştırılması
Research of acute phase proteins followed after Streptococcus iniae-infected in tilapia (Oreochromis niloticus)
  1. Tez No: 178350
  2. Yazar: AZİME KÜÇÜKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CENGİZLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tilapia, C-reaktif protein, Serum amiloid A, Fibrinojen, Transferrin, Tilapia, C-reactive protein, Serum amyloid A, Fibrinogen, Transferrin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada, Oreochromis niloticus (Linnaeus, 1758) Streptococcus iniae (ATCC29178) ile deneysel yolla enfekte edilmiş, kan plazmasındaki bazı akut faz proteinleriincelenmiştir. Çalışmada ortalama 60,35+1,04 g canlı ağırlığında 72 adet tilapiakullanılmıştır. Balıklardan 3.3 x 105 kob/ml içeren Streptococcus iniae intraperitonel (i.p.)olarak 0,1 ml dozunda enjekte edilerek enfekte grup oluşturulmuştur. Aynı sayıda S. iniaeenjekte edilen balık gruplarına akut bir stres faktörünün ilavesi ile diğer deney grubuoluşturulmuştur. Son grup deney balıkları kontrol grubu olarak incelenip en uygun koşullaraltında tutulmuştur. Enfekte ve kontrol grubu balıkların kuyruk venasından alınan kanörnekleri, enfeksiyonun 7, 14 ve 21. günlerinde bazı akut faz proteinleri (APP) [C-reaktifprotein (CRP), fibrinojen (fb), serum amiloid A (SAA) ve transferrin (tf)] yönündenincelenmiştir. Çalışmamızda, enfekte gruplarda 1?2 gün içinde renk koyulaşması, balıkhareketlerinde düzensizlik ve yavaşlama görülmüştür. Ölçülen akut fazproteinlerinden yalnızca fibrinojen seviyelerinde düşüşler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Streptococcus iniae is an important bacterial pathogen of fish, causing up to 50%mortality in stocks, which has recently been associated with human infections. The aim ofthe present study to assess C-reactive protein, fibrinogen, serum amyloid A and transferrinresponses to Streptococcus iniae (ATCC 29178) in plasma of tilapia (Oreochromis niloticus,Linnaeus 1758) following intraperitoneal (i.p.) injection. Two experiment groups, includingS.iniae-infected (st group) and S.iniae-infected with handling stress (st-hd group), with agroup of nonstressed control (cntrl) fish, were examined in this study. Blood samples werecollected 7th , 14th and 21st days after the experiment. In our study, darken skin, slowdownand confusion in fish motions in infected groups within 1-2 days. Only fibrinogen levelsfrom measured acute phase proteins has been reported to decrease.