Flopping behavior of side-by-side cylinders in shallow flow
Sığ suda yan yana dizili silindirler arkasında oluşan girdap dalgalanmasının incelenmesi
  1. Tez No: 178357
  2. Yazar: RUKEN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Girdap dalgalanması, Yan yana dizili silindirler, Sığ su, Parçacık görüntülemeli hız ölçüm tekniği, Flopping regime, Side-by-side circular cylinders, Shallow water, PIV
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, sığ su akışında yanyana dizilmiş olan iki ve üç adet silindirler arkasında oluşan girdap dalgalanması parçacık görüntülemeli hız ölçüm tekniği kullanılarak incelenmeştir. Deneylerde 40mm çapında plastik cam malzemeden yapılan silindirler kullanıldı. Deneyler üç farklı su yüksekliğinde (10mm, 20mm and 40mm) yapıldı ve silindirler arasında üç farklı aralık ( 10mm, 20mm and 30mm) kullanıldı. Reynold sayısı silindir çapına bağlı olarak Re=5000 değerindedir.Akış karakteristikleri 2 Hz sıklığında alınan 3000 anlık şekiller ile elde edildi. Girdap dalgalanması tamamen rastgele olmaktadır.Ancak girdap dalgalanmasının periyodu 10 ile 60 saniye arasında meydana gelmektedir. Bu periyot su yüksekliği azaldıkça düşmektedir. Sonuçta girdap dalgalanmasının meydana geldiği akışlar için anlık akış karekteristikleri ortalama akış karekteristiklerinden daha bilgilendiricidir.
Özet (Çeviri)
In this study, flopping regime behind two and three side-by-side circular cylinders in shallow water flow was investigated by Particle Image Velocimetry Technique. During the experiments, the cylinders used was made of plexiglas material and their diameter was 40mm. Experiments were carried out at three different water heights (10mm, 20mm and 40mm) and three different spacing (10mm, 20 mm, 30 mm) between cylinders were used. The value of Reynolds number based on the cylinder diameter was Re=5000. Time-averaged flow characteristics were obtained from averaging 3000 images which were acquired at 2 Hz frequency. Flopping regime looks completely random process of flow. However, flopping occurs in between 10 and 60 seconds time period. Moreover, this time period decreases with decreasing water height. Finally, for the flows where flopping regime occurs, instantaneous flow characteristics are more informative than the time-averaged flow characteristics.