Adana'daki ev içi mantarlardan protein ekstraktlarının hazırlanması ve alerjik taramada yararlanılan deri testinde kullanılabilirliği
Preperation of protein extracts from inddor fungi in Adana city and possibility of their usage in skin prick test
  1. Tez No: 178366
  2. Yazar: RUKİYE GELİŞKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KORKMAZ GÜVENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Airborne fungi, Isolation, Identification, Skin Prick Test, Allergen
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Adana'da mantar alerjisi pozitif 20 çocuğun ev içi ortamındaki mantar konsantrasyonu ve türü/cinsi saptanmıştır. Mantarlardan total hücre proteini ekstraktları hazırlanıp, Ç.Ü. Tıp Fakültesi Pediatrik Alerji Kliniğinde, hastalara uygulanmıştır.Şubat 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında ayda bir kez olmak koşuluyla 12 kez örnek alınmıştır.Toplam 10423 mantar kolonisi izole edilmiştir. İzole edilen kolonilerin tanımlanması sonucu 9 farklı mantar cinsi saptanmıştır. Bunlar; Cladosporium 3832 (%36,76), Penicillum 3570 (%34,25), Aspergillus 1048 (%10,05), Alternaria 661 (%6,34), Rhizopus 216 (%2,07), Fusarium 155 (%1,49), Steril 95 (%0,91), Acremonium 87 (%0,83), Trichoderma 62 (%0,59), Chatemonium 1 (%0,01) ve diğerleridir 696 (%6,68).52 hastaya protein ekstraktları ile deri delme testi uygulanmıştır. Toplam 11 hastada hazır mantar alerjenlerine karşı pozitif sonuç elde edilmiştir. Buna karşılık, laboratuarımızda hazırlanan ekstraktlara 6 hastada pozitif sonuç gözlenmiştir.Bu sonuçlar; hazırlanan alerjenlerin standart alerjenler gibi klinikte kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, fungi concentrations and species / genus of house air of twenty children, who are suffering from allergy, were determined in Adana.The total cell protein extracts were prepared from fungi and then applied to patients in Pediatric Allergy Clinic of Çukurova University Medical Faculty.Sampling was performed once a month, twelve times during the year, from February 2005 to January 2006.A total of 10423 fungi colonies were isolated and as a result 9 different genus of fungi were identified. These were Cladosporium 3832 (%36,76), Penicillum 3570 (%34,25), Aspergillus 1048 (%10,05), Alternaria 661 (%6,34), Rhizopus 216 (%2,07), Fusarium 155 (%1,49), Acremonium 87 (%0,83), Trichoderma 62 (%0,59), Chatemonium 1 (%0,01) and the others 696 (%6,68).Skin Prick Test was performed to 52 patients using the protein extracts. There were 11 allergy positive patients according to fungi allergens. Among those, 6 patients were also positive according to the extracts of laboratory product.Results indicate that the prepared allergens can be used as standard allergens at clinic applications.