Air-conditioning system with ice thermal storage
Buz depolamalı bir iklimlendirme sistemi
- Tez No: 178378
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BÜYÜKALACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buz depolama, faz değişimi, çekirdekleşme, buz oluşumu, Ice thermal energy storage, phase change, nucleation, ice formation
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Laboratuarlarında bir mahalin soğutulması için kurulan buz depolamalı iklimlendirme sisteminin performans karakteristikleri araştırılmıştır. İlk olarak, faz değişimi esnasında suyun davranışı ve aracı akışkanın depo giriş sıcaklığının buz oluşumuna etkisi araştırılmıştır. İkinci aşamada, depo girişindeki aracı akışkan sıcaklığının, yoğuşturucu girişindeki hava sıcaklığının ve şarj süresinin sistem performansı üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca, iki farklı otomatik kontrol stratejisi kullanılarak deşarj deneyleri yapılmıştır.Şarj deneylerinin sonuçları, buz oluşumu esnasında meydana gelen farklı aşamaların sistem performansını etkileyen önemli parametreler olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, yatay tek bir boru üzerinde buz oluşumunu incelemek için yeni bir deney düzeneği kurulmuş ve bu deney düzeneği ile üç farklı aracı akışkan giriş sıcaklığında deneyler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca boru etrafındaki faz değişimi için bir matematik model geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance characteristics of an-air conditioning system based on ice storage to cool a room located in the laboratories of Mechanical Engineering Department of Çukurova University were investigated. First, the behaviour of water during liquid-to-solid phase change process and effect of brine inlet temperature on ice formation inside the ice storage tank were investigated. In the second stage, effects of brine inlet temperature, air temperature at the inlet of the condenser and charging period on performance of the system were analyzed. Discharge experiments were also performed with two automatic control operating strategies.The results of charging experiments showed that some mechanisms observed during the ice formation are important parameters for the system performance. Therefore, a parallel experimental system was constructed to investigate phase change phenomena around a horizontal tube and experiments were performed at three different brine inlet temperatures. A mathematical model was also developed to calculate the heat transfer process for phase change phenomenon around a horizontal tube.