Konya-Çumra bölgesi sulama kooperatiflerinin sulama yönetimi ve uygulama sorunları
The irrigation management and application problems of irrigation cooperatives in Konya-Çumra region
- Tez No: 178396
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama kooperatifi, sulama oranı, yağmurlama sulama, Irrigation, Irrigation Cooperative, Irrigation Rate, Sprinkler Irrigation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sulama kooperatifleri, sulu tarıma geçişte önemli bir etkiye sahiptir. Konya ili Türkiye' de kurulmuş olan sulama kooperatiflerinin en yoğun olduğu yerlerden birisidir.Bu çalışmada Konya ilindeki sulama kooperatiflerinin genel durumu açıklanmış ve ilde sulu tarımın yoğun yapıldığı Çumra ilçesindeki sulama kooperatiflerinin il düzeyindeki sayısı, dağılımı ve sorunları belirlenerek öneriler yapılmıştır.İldeki toplam kooperatif sayısı 288 adettir. Bu rakam Türkiye' de kurulmuş olan toplam sulama kooperatifleri sayısının (2386) % 12' sine tekabül etmektedir. İldeki kooperatif hizmetlerinden yararlanan çiftçi sayısı 29350 adettir. Her çiftçi ailesi ortalama 5 birey olarak düşünüldüğünde ilde ortalama 150.000 nüfus sulama kooperatifi ile ilişkili olmaktadır.İldeki üye sayısı Türkiye' de kurulmuş olan toplam sulama kooperatifleri üye sayısının (280.043) %10,5 `dir. Aynı şekilde sulamaya açılan alan ise 67.772 ha' dır. Bu alan, ildeki sulamaya açılan alanların yaklaşık % 20' sidir.28 8 kooperatif içerisinde en fazla yeraltı suyu (YAS) olduğu toplam 274 adet( %95,14) kooperatif vardır. Sulama kooperatiflerinin sulama oranı en az % 70 olup, en fazla , %100 `dür. Çumra da 27 adet faal durumda sulama kooperatif bulunmaktadır. Çumra bölgesinde sulama kooperatiflerinin tamamına yakını yeraltı suyunu kullanmaktadır.Türkiye'de sulu tarımın uygulanmasında yaygınlaştırılmasında uzun yıllardır büyük bir hizmet veren sulama kooperatiflerinin yasal ve teknik birçok sorunları olmakla birlikte sulamada ve çiftçiye hizmette önemli bir katkı sağlamıştır ve sağlamaktadır. Bölgede su kaynakları yetersiz ve sulama uygulamalarında ciddi sorunlar görülmektedir. Bu sorunlar yönetim, teknik ve yasal sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The irrigation cooperatives have important effects on irrigated agriculture. There is much irrigation cooperative in Konya region. In this study, the situation of irrigation cooperative in the region was explained and the problems and distirbution of irrigation cooperatives in Çumra plain was determined and some proposals was given.The number of total irrigation cooperative in Konya is 288. This amount consist of 12% of total cooperatives in Turkey. The number of farmers who take advantage of cooperatives 2950. The number of cooperative?s members consist of 10.5% total irrigation cooperative?s member in Turkey. 67.772 ha are is irrigated by cooperatives and this amount is 20% of total irrigated area of Konya Plain. The irrigation rate of cooperatives is at least 70% and most 100%. At Çumra, there is 27 active cooperative. All of them is supplied water from deep weel.Although they have positive effects on extension of irrigation agriculture, the cooperatives in Turkey have some legal and technical problems. They have important role on farmers and irrigation. In the region, the irrigation resources are inadequate and there is much problems on applying irrigation water. This problems are management, technical and legal. There is a severe water shortage in region. Especially, depletion of irrigation resource and global warming have negative effect on water sources.