Alternatif sıcaklığın su stresi altındaki mercimek (Lens culinaris Medik.) çeşitlerinin çimlenme ve bazı fizyolojik parametreleri üzerine etkisi
Effects of alternating temperature to germination and some physiological parameters of lentil (Lens culinaris Medik.) species under water stress
  1. Tez No: 178450
  2. Yazar: ELİF HAKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Mercimek, SOD, Prolin, Su stresi, Alternatif sıcaklık, Lentil, SOD, Proline, Water stress, Alternating temperature
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada alternatif sıcaklığın su stresi koşullarında mercimek çeşitlerininçimlenme ve bazı fizyolojik parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçlayedi çeşit yerel mercimek (Çağıl, Yerli Kırmızı, Çiftçi, Emre, Özbek, Kafkas ve Fırat87) iklim odasında dört alternatif (gece/gündüz) sıcaklıkta, 10-150C, 15-200C, 25-250C ve 25-300C; kum-toprak-perlit (1/1/1) karışımında Hoagland besin çözeltisi ve%4 PEG?6000 (w/v) çözeltisi kullanılarak çiçeklenme dönemine kadaryetiştirilmiştir. Yetiştirilen bitki örneklerinde % çimlenme, oransal su içeriği, gövdeuzunluğu, klorofil ve karotenoid konsantrasyonu, çözünür karbonhidrat, toplamamino asit konsantrasyonu, prolin, SH-grupları ve askorbik asit, SOD enzimaktivitesi ve çözünür protein miktarı saptanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre tüm sıcaklıklar için % çimlenme, oransal sumiktarı, gövde uzunluğu, toplam amino asit, klorofil ve karotenoid konsantrasyonu,prolin, ve SOD enzim aktivitesi bakımından PEG uygulamasında elde edilendeğerler kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuş ve alternatif sıcaklıkdeğişimleri ile su stresine duyarlı çeşitlerin Kafkas, Çiftçi ve Özbek; dayanıklıçeşitlerin ise Yerli Kırmızı, Emre, Çağıl ve Fırat 87 oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of alternating temperature to germination and somephysiological parameters of lentil species under water stress were investigated. Forthis purpose; seven local lentil species (Çağıl, Yerli Kırmızı, Çiftçi, Emre, Özbek,Kafkas and Fırat 87) at climate room, at four alternating temperatures (10-150C, 15-200C, 25-250C and 25-300C), at sand-soil-perlit (1/1/1) mixed by using Hoaglandnutrient solution and %4 PEG?6000 (w/v) solution, until flowering term were grown.At harvest plants; %germination, relative water content, stem length, chlorophyll andcarotenoid concentration, proline, SH-compounds and ascorbic acid, SOD enzymeactivity and soluble protein amount were analyzed.According to result of study; for all temperatures, from the point of view %germinatiıon, relative water content, stem length, total amino acid, chlorophyll andcarotenoid concentration, proline and SOD enzyme activity was found that theconclusions of PEG treatment higher than control group. It was understood that thespecies of sensitive to water stress and alternating temperatures were Kafkas, Çiftçiand Özbek; while the durable species were Yerli Kırmızı, Emre, Çağıl and Fırat 87.