Performance analysis of unified power flow controller (UPFC) by using different controllers
Farklı kontrolcüler kullanılarak birleşik güç akış kontrolcüsü (UPFC)?nün performans analizi
  1. Tez No: 178451
  2. Yazar: LÜTFÜ SARIBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FACTS, UPFC, Güç Kalitesi, FACTS, UPFC, Power Quality
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yüksek gerilim iletim şebekeleri günümüzde büyük güç taleplerini karşılayan maliyetleri bakımından oldukça pahalı yatırımlardır. Dolayısıyla mevcut iletim hatlarının en verimli şekilde kullanılmasının önemi artmaktadır. Bu alanla ilgili çalışmalar yapılarak, mevcut iletim hatlarından daha verimli faydalanmak için yeni yöntemler geliştirilerek uygulanmaktadır.Güç elektroniği alanındaki hızlı gelişmeler, kullanılan güç sistemlerinden daha verimli yararlanabilmesi için yeni donanımların geliştirilmesine fırsatlar sağlamıştır. Son yıllarda, Esnek Alternatif Akım İletim Sistemleri (FACTS) kapsamında, güç elektroniğe dayalı donanımlar geliştirilmiştir. FACTS cihazları, iletim hatlarının güç kontrolü ve mevcut kapasitesini arttırmada oldukça etkilidir ve hızla gelişmektedir. FACTS teknolojisi güç kontrolünde, voltaj regülasyonunda, geçici kararlılığı arttırmada ve sistem osilasyonlarını azaltmakta yaygın olarak kullanılmaktadır. Birleşik Güç Akış Kontrolcüsü (UPFC), iletim hattının güç akışını ve kararlılığını arttıracak potansiyele sahip olan FACTS aygıtlarından en etkili olanlarından birisidir.Bu tezde, güç sistemlerinin kalıcı hal çalışmalarının iyileştirilmesi için Birleşik Güç Akış Kontrolcüsü'nün modellenmesi ve geliştirilmesine çalışılmıştır. Birleşik Güç Akış Kontrolcüsü'nün iletim hatlarındaki güç akışı üzerindeki etkisi matematiksel ve grafiksel olarak incelenmiştir. Geliştirilmiş Birleşik Güç Akış Kontrolcüsü modelinde, değişik kontrolcüler kullanılarak performansları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, high voltage transmission networks met enormous power demands are very expensive investments in terms of their costs. Because of this, the importance of effective using the existing transmission lines is increasing. In order to benefit more efficiently from the existing transmission lines, the new methods are being developed and applied by making studies related to this area.The rapid developments on the area of power electronics have enabled the development of new equipments to be able to benefit more efficiently from the power systems. The equipments based on the power electronics have been improved under the name of Flexible Alternating Current Transmission Systems (FACTS) in the last years. FACTS devices, are quite efficiently at the power control of the transmission lines and increasing their current capacity, and have rapidly developed. FACTS technology has been used extensively at power control, voltage regulation, increasing the transient stability, and decreasing system oscillations. Unified Power Flow Controller (UPFC) is the more efficient among the FACTS equipments which have the potential to increase the power flow and the stability of the transmission line.In this thesis, the modeling and the developing of UPFC were studied in order to make better the steady state works of the power systems. The effect of UPFC on the power flow of transmission lines were analyzed mathematically and graphically in details. The performances of UPFC were examined by using different controllers.