Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen Capparis spinosa L. ve Myrtus communis L. topraklarında organik madde mineralizasyonu
Organik matter mineralization in soils of Capparis spinosa L. and Myrtus communis L. growing in East Mediterranean Region
- Tez No: 178453
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mikroorganizma faaliyeti, Karbon mineralizasyonu, Capparis, Myrtus, Toprak nemi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Çukurova Üniversitesi kampusunda yetişen Dikenli Kebere (Capparis spinosa L.) ve Murt (Myrtus communis L.) bitkilerinin marn ve konglomera üzerinde oluşmuş topraklarının bazı fiziksel ve kimyasal analizleri ile farklı nem koşullarında (tarla kapasitesinin % 60 ve 80'i), 28 oC sabit sıcaklıkta karbon mineralizasyonları belirlenmiştir.Her iki bitki toprağında da tarla kapasitesinin % 80'i oranında nemlenmiş topraklarda % 60'a göre daha yüksek mikrocanlı faaliyeti ve karbon mineralleşme oranı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Some physical and chemical analysis of soils formed on marn and conglomerate of Capparis spinosa L and Myrtus communis L. were carried out together with carbon mineralization at different moisture concentrations (60 % and 80 % of field capacity).In both plants?soils higher microorganism activity and carbon mineralization ratios were observed in 80 % moisture content of field capacity compared with 60 %.