Pamuk yağı metil esterinde oksidasyon katkı maddelerinin yakıt özelliklerine etkisi
The influence of oxidation additives to the fuel properties in cottonseed oil methyl ester
- Tez No: 178513
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Cottonseed oil, biodiesel, additive, TBHQ, fuel characteristics, oxidation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Şimdiye kadar, Türkiye' de biyomotorin konusunda yapılan bilimsel çalışmaların çoğunluğunu, farklı yağlardan değişik yöntemlerle biyomotorin üretme ve bunu değişik şekillerde içten yanmalı motorlarda deneme çalışmaları oluşturmaktadır. Bu tür çalışmalarda üretilen biyomotorin yakıtının bazı özellikleri ve motor performansları karşılaştırılmıştır. Ancak oksidasyon kararlılığı, biyomotorin yakıtları için bir sorundur. Bazı biyomotorinler, diğerlerine göre daha kararlıdır. Zayıf olan kararlılık, biyomotorinin bünyesindeki yapışkanları ve tortuları artırarak yakıt filtresinin tıkanmasına neden olabilir. Yakıtın yoğunluğunu, viskozitesini ve oksidasyon kararlılığını karşılaştırmak, sözü edilen biyomotorin yakıtının oksitlenip oksitlenmediği hakkında fikir sahibi olunmasını sağlar.Bu çalışmada, ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu ve Çukurova bölgesinde önemli bir geçim kaynağı ve ayrıca önemli bir yağ potansiyeli olan pamuk bitkisinden elde edilen pamuk yağı metil esteri (PYME) kullanılmıştır.Üretim esnasında, en yaygın olarak kullanılan metot olan transesterifikasyon yöntemi kullanılmıştır.Üretilen PYME'nin yoğunluk, viskozite ve oksidasyon değerleri, belirli aralıklarla ölçülerek yakıtın içerisine ilave edilen katkı maddesinin, yakıt özelliklerine etkisi takip edilmiştir.Sonuç olarak, PYME'nin içerisine ilave edilen oksidasyon önleyici katkı maddesinin (TBHQ) yakıtın oksidasyon kararlılığını istenilen değerlere ulaştırmada yetersiz olduğu, oksidasyon kararlılığını yükseltmek için ilave edilen katkı maddesinin miktarının fazlalaştırılması gerektiği veya kullanılan oksidasyon önleyici katkı maddesinin farklı türlerinin kullanılmasının uygun olduğu görülmüştür.Anahtar Kelime: Pamuk yağı, Biyomotorin, Katkı maddesi, TBHQ, Yakıt özellikleri, Oksidasyon,
Özet (Çeviri)
Up to the present time, the majority of the scientific studies that are carried out on the subject of biodiesel, is composed of producing of from various types of vegetable oils with different methods and experimentation of this in the internal combustion engines in different forms. Some of the features of biodiesel fuel that is produced in these sorts of studies and the engine performances are compared. However, the oxidation stability of biodiesel fuels is an industrial problem. Some of biodiesel fuels are more stabilized than the others. Poor stability can increase the gums and the residue within the biodiesel and cause fuel filter to be clogged. Comparison of density, viscosity and oxidation stability of the fuel provides us to maintain an opinion about whether above-mentioned biodiesel fuel is oxidized or not.In this study, cotton seed oil methyl ester ( COME ) which is obtained from cotton plant that is an important means of living in our country especially in the Southeast Anatolia and Çukurova Regions and also has an outstanding potential oil value, was used. During the production, the most widely used method ? transesterification method was used.By measuring the density, viscosity and oxidation values of COME product at particular intervals, influence of additive on the fuel properties that was added to fuel was monitored.In conclusion, it is observed that the oxidation preservative additive (TBHQ ) that was added to COME, is inadequate to get the fuel oxidation stability to the required values so the amount of additive should be increased to raise the oxidation stability or it is suitable to use different types of oxidation preservative additive that was used in this study.