Yeryüzünde hareket ünitesinin anlaşılmasında yapılandırmacı yaklaşımın etkisinin incelenmesi
Examination of influence of constructivist approach in understanding movement unit on the earth
  1. Tez No: 178516
  2. Yazar: EMEL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, yapılandırmacı yaklaşım, yeryüzünde hareket, Constructivitist approach, physics education, movement on earth
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Öğrencilerin fen kavramlarını nasıl ifade ettikleri, bunlara ilişkin bilgiyi nasıl yapılandırdıkları, bu konudaki öğrenme yaklaşımları ve tutumlarının bilinmesi, öğretim programlarının ve yöntemlerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi açısından önemlidir. Bilginin bireyin zihninde nasıl ve ne şekilde yapılandığı, eğitimciler için daima tartışma konusu olmuştur. Son yıllarda fen ve matematik alanında yapılan reformların önemli bir bölümü, ?yapılandırmacı - bütünleştirici? öğrenme kuramını temel almaktadır. Yapılan çalışmalar fen öğrenme ortamlarının şekillenmesinde yapılandırmacı (constructivist) öğrenme kuramının büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın başlıca amacı, yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmış etkinlikler içeren ?yeryüzünde hareket? ünitesinin anlaşılmasında, yapılandırmacı yaklaşımın etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini Konya ilinde Erbil Koru Lisesi, Naciye Mumcuoğlu Lisesi ve Zeki Özdemir Lisesi'nde öğrenim görmekte olan 11. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Her liseden biri kontrol diğeri deney grubu olmak üzere ikişer sınıf rastgele seçilmiştir. Deney gruplarında fizik dersi yapılandırmacı yaklaşıma uygun hazırlanmış etkinliklerle işlenirken, kontrol gruplarında geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır. Uygulama öncesi ve sonrasında her iki gruptaki öğrencilere başarı testi ve uygulama sonunda deney grubundaki öğrencilere fiziğe yönelik tutum ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonunda, deney ve kontrol sınıfı öğrencileri arasında akademik başarıları açısından deney grubu lehine anlamlı farklıklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It?s important; how students express science concepts and how they construct knowledge related to that, for understanding their learning approaches and attitudes and for organizing and developing teaching programs and methods. How and in what form does knowledge construct in the mind of individual has always been matter of discussion for educators. Recently, a significant part of reforms performed in science and mathematics is based on ?constructivist ? integrative? learning theory. Studies conducted represents that constructivitist learning theory has a great importance in shaping science learning environments. Basic purpose of this study is to examine constructivist approach in understanding the unit ?movement on earth? containing activities prepared in compliance with constructivist approach. Sample of study is consisted of Grade 11 students who receive education in Erbil Koru High School, Naciye Mumcuoglu High School and Zeki Ozdemir High School at Konya. Two classes were selected randomly from each school; control group and experimental group. Physics lesson was treated with activities prepared in compliance with constructivist approach in experiemntal groups, while traditional teaching method was applied in control groups. Achievement test was applied to the students in each group before and after application, and Attitude Scale towards physics was applied to the students in experimental group at the end of the application. Significant differences were seen at the end of the research in favour of experimental group in terms of academic achievements between students of experimental and control classes.