Ani invaryantlar yardımıyla küresel mekanizmaların tasarımı
Design of spherical mechanisms by using instantaneous invariants
- Tez No: 178522
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ŞAKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Spherical kinematics, instantaneous invariant, spherical mechanisms
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada ani invaryantlar yardımıyla küresel mekanizmaların tasarımıamaçlanmıştır. Önce katı cisimlerin küresel hareketleriyle ilgili kinematik aniinvaryantlar açıklanmıştır. Küresel eğrilerde eğrilik teorisi vasıtasıyla jeodezikeğrilik ve burulmanın parametrik ifadeleri elde edilmiştir. Yörünge eğrilik analizi ileözel kinematik özelliklere sahip noktaların geometrik yeri olan eğriler ve bunlarınözel halleri incelenmiştir. Bu eğrilerin kesim noktaları olan Ball, Burmester ve altıncımertebe Burmester noktaları parametrik olarak elde edilmiştir. Bu noktaların özelhallerinin varlık şartları formüle edilmiş ve iki katlılık, dört katlılık şartlarıincelenmiştir. Bunların yardımıyla çeşitli özelliklere sahip yörüngeleri takip edenmekanizmaların tasarımı yapılmıştır. Elde edilen eğriler ve noktalarla büyük daireveya daire yayı şeklinde yörüngeleri çizecek küresel mekanizmaların boyutsal olaraknasıl elde edilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is design of spherical mechanisms by using instantaneousinvariants. Kinematics instantaneous invariants are formulated related rigid bodies inspherical motion. Parametrical Equations of Geodesic Curvature and Torsion areobtained by means of spherical curvature on the unit sphere. Loci of points havingsame properties on the spherically moving rigid body are called inflection curve,circling points curve etc. and these curves are expressed based on instantaneousinvariants. Ball points, Burmester points and sixth order Burmester points that are theintersection points of the curves are obtained in spherical kinematics. Existenceconditions of special cases of these points are formulated on the spherically movingrigid body. Spherical mechanisms are designed by means of the points and curves.