Kalite iyileştirmede hata türü ve etkileri analizi ve bir üretim sürecinde uygulama
Failure mode and effect analysis at quality improving and an application on production process
  1. Tez No: 178535
  2. Yazar: ÇAĞLAR YAYLALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HTEA, Hata Türü ve Etkileri Analizi, RÖS, FMEA, Failure Mode and Effect Analysis, RPN
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde küresel ısınmanın sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan yer altı sularının ve sulama sularının azalması, ülkemiz tarım sektörünü yer altı sularının kullanımında, vahşi sulama yöntemlerinden, damla sulama sistemleri ile sulamaya sevk etmeye başlamıştır. Bu durumda yabancı üreticilerinde sektöre girerek pazarda yer almak istemeleri sonucu oluşan rekabet ortamında daha kaliteli ve daha düşük maliyetli ürünlerin üretilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.Çalışma, Hata Türü ve Etkileri Analizinin damla sulama borusu ve bu borularda kullanılan damlalıkların üretim prosesinde, oluşabilecek olası hata türlerinin ortaya çıkarılması ve bu hataların etkilerinin araştırılarak, önceliklerinin belirlenerek gerekli önlemlerin alınması sonucunda hata etkilerinin azaltılması amacı ile yapılmıştır.Bu sayede olası hataların müşteriye ulaşmadan önlenmesine ve müşteri memnuniyetinin maksimum seviyeye getirilmesine çalışılmıştır.Bu araştırmada dört adet üretim prosesinde oluşabilecek olası hata türleri ve bu hataların etkileri ortaya çıkarılarak, bu hataların meydana gelmeden önlenmesi için gerekli önleyici faaliyetler uygulanmaya çalışılmıştır. İncelenen üretim proseslerinde toplam 49 adet olası hata türü belirlenmiş ve bu hata türlerinden 11 tanesinin RÖS değeri hesaplanarak RÖS değeri 40'ın üzerinde olan altı adet hata türü için gerekli önleyici faaliyetler gerçekleştirilmiştir.Uygulanan önleyici faaliyetler sayesinde altı adet hata türünün tümünün RÖS değeri 40'ın altına düşürülmüştür
Özet (Çeviri)
Because of decreasing Ground ?water and irrigation water which have been one of the results of the global heating nowadays, the country has begun to orient agriculture sector towards blob irrigation system instead of savage irrigation system for using ground water. In this instance because foreign producer has wanted to rank with in the market, exigency of producing more high in quality and less price product has turned up at rivalry conditions.The purpose of the present study is to show up potential failure modes, search for effects of these failures and take precautions according to precedences on the process of producing dropper which is used at blob irrigation tube using failure mode and effects analysis.In this way at this study it was worked about preventing failures and increasing customer satisfaction.In this study, potential failure modes that will happen at 4 production processes and effects of those failures were found and preventive acrivities were tried to apply before these failures happened. At researching production processes 49 potential failure modes were determined and RPN value of 11 these failure modes were calculated and necessary preventive activities were realized for 6 failure modes that RPN value were over 40.RPN value of 6 failure modes were reduced under 40 by epplying preventive activities.