Motor pistonlarına perno eksenine paralel olan yağ deliklerini delebilen özel amaçlı delik tezgahının prototipinin yapılması
Production of a prototype of a special purpose machine which drills oil holes of an engine piston
  1. Tez No: 178542
  2. Yazar: ERGÜN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÜNSAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Otomatik matkap tezgâhı, pnömatik matkap, Automatic drilling machine, pneumatic drill
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
CNC tezgâhların işletme maliyetlerinin fazla olması nedeniyle motor pistonlarının yağ deliklerinin CNC tezgâhlarda işlenmesi ekonomik değildir. Diğer yandan bu işi aparatlarla donatılmış sütunlu matkap tezgâhında yapmak hem zaman hem de işçilik giderleri açısından uygun değildir.Bu çalışmada; motor pistonlarının yağ deliklerini delebilecek özel amaçlı programlanabilir bir matkap tezgâhının prototipi tasarlanmış ve yapılmıştır. Prototipi yapılan tezgâh sadece motor pistonlarını yağ deliklerinin delinmesinde kullanılabilecektir.Tezgâh; piston fabrikalarının bünyesinde bulunan basınçlı havayı faydalanması için pnömatik sistemlerle donatılmıştır. Tezgâh motor pistonunun iki farklı daire üzerine konumlanmış yağ deliklerini delebilecek şekilde tasarlanmıştır.Otomatik üretim yapan talaşlı üretim tezgâhlarında genelde PLC'li sistemler kullanılmasına karşın bu tezgâh PIC işlemcisini otomatik kumanda elemanı olarak kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
To produce oil holes of an engine piston at a CNC machine isn?t economic because of the expense of CNC tooling systems. Besides, making the same operation at a classical drilling machine that equipped with a special apparatus isn?t suitable because of both labour and time expense.In this study, a special purpose programmable drilling machine which will drill oil holes of engine pistons have been designed and built. The machine will be used to drill only oil holes of engine pistons.The machine is equipped with pneumatic systems for using pressure air that is already exist in any piston factory. The machine has been designed to drill oil holes that positioned on two different circle of an engine piston.Although, generally automatic tooling systems are used programmable logic controller (PLC), the machine is used PIC16F877 microprocessor as automatic control device.