Çukurova koşullarında mısır bitkisinde (Zea mays l.) değişik azot dozları ve iki farklı büyüme düzenleyicisi (Giberellik asit ve mepiquat chlorid)'in verim ve verim unsurlarına etkileri
The Effects of two different plant regulators and also different nitrogen doses on yield and yield components of corn (Zea mays l.) in Çukurova
  1. Tez No: 65237
  2. Yazar: MURAT TİRYAKİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KIRTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pix, GA3, Büyüme Düzenleyicisi, Azot Dozu, Dane Verimi, Pix, GA3, Plant Growt Regulator, Nitrogen Doses, Grain Yield
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
VI öz Çukurova koşullarında 1996 yılında yapılan bu çalışmada farklı azot dozları (10, 20 ve 30 kg/da) ve iki farklı büyüme düzenleyicisi (Pix ve GA3)'nin dörder farklı dozları (0, 50, 100, 150 cc-Pix/da ve 0, 100, 200, 300 ppm-GA3/bitki),nin mısır bitkisinde verim ve verim unsurlarına etlisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Pix uygulamasında, farklı azot dozları verime etkili olmuşken, Pix dozları ve azot x Pix interaksiyonunun verime etkisi olmamıştır. GA3 uygulamasında, azot dozları verime etkili olmazken, GA3 dozları ve azot x GA3 interaksiyonu verimi etkilemiştir. GA3 dozlarında en yüksek dane verimi 903.6 kg/da ile 200 ppm-GA3/bitki dozunda elde edilirken, azot x GA3 interaksiyonunda ise 957.8 kg/da ile 30 kg-N/da x 300 ppm-GA3/bitki uygulamasında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT This research was conducted to investigate the effects of different N doses (100, 200, 300 kg/ha) and two plant growth regulators at four levels of Pix (0, 500, 1000 and 1500 cc- pix/ha GAs/plant) on grain yield component of corn. The result obtained are as follows; N doses heve been found sinificantly effective on yield of corn threated by Pix but Pix alone and N x Pix interaction had no effects on corn yield. On the other hand, while N doses had no effects on yield of corn threated by GA3 alone and N x GA3 interaction effected corn yield significantly. The highest yield (9036 kg/ha) was recorded at 200 ppm-GA3/plant. At N x GA3 interaction including (300 kg/ha N and 300 ppm-GA3/plant) 9578 kg/ha grain yield was obtained.