Denim kumaşların farklı aplikasyon teknikleri ile fonksiyonelleştirilmesi
Functionalization of denim fabrics with different application techniques
  1. Tez No: 1004140
  2. Yazar: CEREN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuklu tekstil, Cotton textile
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Denim kumaşlar, dayanıklılığı ve sade, klasik görünümleri nedeniyle tekstil endüstrisinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ancak günümüzde tüketiciler, yalnızca mekanik performansı yüksek ürünler değil; aynı zamanda fonksiyonel ve akıllı tekstilleri de talep etmektedir. Bu tez çalışmasında, klasik denim kumaşların fonksiyonel açıdan geliştirilmesi amacıyla farklı aplikasyon teknikleri kullanılarak çok yönlü bitim işlemleri uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan indigo boyalı kumaş; çözgü ipliği Ne 10/1, atkı ipliği Ne 12/1 OE karde, 3/1 Z dimi örgü yapısı ve 300 g/m² gramaj değerine sahiptir. Kumaş yüzeyine öncelikle ciltle biyouyumluluğu artırmak amacıyla marin kökenli kolajen ve postbiyotik içerikler aktarılmıştır. Ardından aromaterapötik etki sağlamak üzere, mikrokapsül formundaki zufaotu uçucu yağı ile avokado ve narçiçeği çekirdeği gibi sabit yağlar aplike edilmiştir. Tüm bu malzemelerin aktarımında bıçak kaplama yöntemi temel teknik olarak kullanılmış, ayrıca tuşe karşılaştırması yapabilmek için emdirme yöntemi de referans uygulama olarak değerlendirilmiştir. Fonksiyonelleştirilen kumaş örnekleri üzerinde MMT ve hava geçirgenliği gibi konfor testleri ile birlikte eğilme dayanımı, kopma ve yırtılma mukavemeti ve haslık gibi fiziksel performans testleri uygulanmıştır. Ayrıca geliştirilen kumaşların insan cildiyle etkileşimini değerlendirmek üzere in vitro biyouyumluluk (MTT Assay) testi, antibakteriyel analiz ve antifungal analiz gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, uygulanan kaplama ve emdirme işlemlerinin denim kumaşlara hedeflenen fonksiyonel özellikleri kazandırdığını göstermiştir. Fiziksel, konfor ve renk analizleri kumaş performansında kabul edilebilir değişimler ortaya koyarken, biyouyumluluk sonuçları geliştirilen kumaşların cilt dostu kullanım potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Buna karşılık antibakteriyel testlerde Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterilerine karşı elde edilen antibakteriyel aktivite değerleri düşük seviyede kalmış ve maksimum antibakteriyel etki %15–20 seviyesinde gözlenmiştir. Antifungal analizlerde ise Candida albicans'a karşı inhibisyon zonu oluşmamış ve tüm numunelerde zon çapı 0 mm olarak ölçülmüştür. Bu bulgular, klasik denim kumaşların uygun bitim işlemleriyle biyouyumlu ve katma değerli fonksiyonel ürünlere dönüştürülebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Denim fabrics have a wide range of applications in the textile industry due to their durability and simple, classic appearance. However, today consumers demand not only products with high mechanical performance but also functional and smart textiles. In this thesis study, multifunctional finishing processes were applied using different application techniques in order to improve the functional properties of conventional denim fabrics. The indigo-dyed fabric used in the study had a warp yarn count of Ne 10/1, a weft yarn count of Ne 12/1 OE carded, a 3/1 Z twill weave structure, and a fabric weight of 300 g/m². Firstly, marine-derived collagen and postbiotic contents were applied to the fabric surface in order to increase skin biocompatibility. Subsequently, microencapsulated hyssop essential oil together with fixed oils such as avocado oil and pomegranate seed oil were applied to provide an aromatherapeutic effect. Knife coating was used as the primary technique for transferring all of these materials, and the padding method was also evaluated as a reference application in order to compare handle properties. Comfort tests such as MMT and air permeability were carried out on the functionalized fabric samples, together with physical performance tests including bending rigidity, tensile strength, tear strength and color fastness. In addition, in vitro biocompatibility (MTT Assay) testing, antibacterial analysis and antifungal analysis were performed in order to evaluate the interaction of the developed fabrics with human skin. The obtained results showed that the applied coating and padding processes imparted the targeted functional properties to the denim fabrics. While physical, comfort and color analyses revealed acceptable changes in fabric performance, biocompatibility results indicated that the developed fabrics have the potential for skin-friendly use. In contrast, the log reduction values obtained in antibacterial tests against Escherichia coli and Staphylococcus aureus remained at low levels, and the maximum antibacterial effect was observed at approximately 15–20%. In antifungal analyses, no inhibition zone was formed against Candida albicans, and the zone diameter was measured as 0 mm for all samples. These findings demonstrate that conventional denim fabrics can be transformed into biocompatible and value-added functional products through appropriate finishing processes.