Çukurova bölgesi yerfıstığı ekim alanlarında rhizobial potansiyelin belirlenmesi
Determination of rhizobial potential of peanut cultivated area in Cukurova region
- Tez No: 178593
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Peanut, Rhizobium, Nodule
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çukurova bölgesinde yer alan Yüreğir, Ceyhan, Yumurtalık, Osmaniyemerkez ve Tuzla'da (Karataş) 2006 yılında I. ve II. Ürün yetiştirme mevsiminde yürütülen bu araştırmada; yerfıstığı yetiştiriciliğinde çiçeklenme dönemi süresince Rhizobial potansiyelin durumu araştırılmıştır. Bu amaçla tüm bu bölgelerden alınan örneklerde nodül sayılarına, kök ve nodülde azot değerlerine bakılmıştır. Araştırma sonucunda, I. ürün sonuçlarına göre, tüm bölgelere ait parametrelerde genel olarak Osmaniye ? merkez Bölgesine ait sonuç değerlerinin daha yüksek çıktığı belirlenmiştir. Yüreğir ve Ceyhana ait sonuçlar ise genel olarak daha düşük tespit edilmiştir. II. ürün sonuçlarında ise genel olarak Tuzla (Karataş) ve Osmaniye'ye ait sonuçlar diğer bölgelere göre daha yüksek değerler vermiştir. Ceyhan bölgesinde II. ürüne ait örneklemelerde nodüle rastlanmamıştır. Anahtar Kelimeler : Yerfıstığı, Rhizobium, Nodül
Özet (Çeviri)
The rhizobial potential situation in the term of flowering at the peanut growth for the main and 2nd crop growth season is researched at Yüreğir, Ceyhan, Yumurtalık, Osmaniye ? center ve Tuzla (Karataş) placed in Cukurova Region in 2006. For this purpose the numbers of nodules, the nitrogen values in the root and nodule at the samples collected from this region. The research results demonstrate that data obtained from Osmaniye ? center Region is considerably higher than the other regions for the main crop. In Yuregir and Ceyhan, the results are lower than the others. For the 2nd crop the results taken from Tuzla (Karataş) and Osmaniye ? center are higher than the other regions. No nodüle is determined in the samples taken from Ceyhan region.