Çukurova koşullarında bitki sıklığının iki yerfıstığı çeşidinde verim ve verim öğelerine etkisi
Effect of plant population on yield and yield component of two peanut cultivar in Çukurova conditions
- Tez No: 65244
- Danışmanlar: PROF. DR. H. HALİS ARIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Peanut, plant population, row spacing, intrarow spacing, interrow spacing, Com cultivar, NC-? cultivar
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
VI öz Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında 1992 ve 1993 yıllarında ana ürün yetiştirme mevsiminde yürütülen bu araştırmada farklı sıra arası (65,70,75 ve 80 cm) ve sıra üzeri uzaklıklarının (20,25,30,35 ve 40 cm) verim ve verim öğelerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda her iki çeşitte de ekim mesafesi azaldığında bitki başına verim azalırken, dekara meyve veriminin arttığı, ekim mesafesi arttığında ise bitki başına meyve veriminin artmasına karşın dekara meyve veriminin azaldığı saptanmıştır. İki yıllık ortalama değerlere göre Çom çeşidinde en yüksek meyve verimi 70x20 cm'den(327.9 kg/da), NC-7 çeşidinde ise,80x20 cm'den (380.4 kg/da) elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler. Yerfıstığı, bitki sıklığı, ekim mesafesi, sıra arası ekim mesafesi, sıra üzeri ekim mesafesi, Çom çeşitli, NC- f çeşitli.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT This study was conducted at the experimental area of Field Crop Department Agricultural Faculty of Çukurova University in a split plot design with 3 replications using interrow spacing (65,70,75 and 80 cm) and 5 intrarow spacing (20,25,30,35 and 40 cm) for each cultivar, during main crop growing season in 1992 and 1993. It was determined that yield was decreasing sowing spacing in both cultivars while pod yield per plant was decreased. As sowing spacing increased pod yield per plant was increased while pod yield per decare was decreased. According to mean values over years, the highest pod yield (372.9 kg/da) was produced by cultivar of Com with 70x20 cm sowing spacing while it was obtained from 80x20 cm sowing spacing by 380.4 kg/da in NC-7 cultivar.