Herba hyperici (sarı kantaron) ve Folium juglandis (ceviz yaprağı) bitkilerinin yumuşak çeliğin korozyonu üzerine inhibitör etkilerinin araştırılması
An investigation of inhibition effect of Herba hyperici and Folium juglandis on the corrosion of mild steel
- Tez No: 178595
- Danışmanlar: PROF.DR. İLYAS DEHRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak çelik, Ceviz yaprağı, Sarı kantaron, EIS, Korozyon inhibitörleri, Mild steel, Folium Juglandis, Herba Hyperıcı, EIS, Corrosion inhibitors
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada molekül yapıları gereği inhibitör olmaları muhtemel ceviz yaprağı ve sarı kantaron bitki ekstraktlarının yumuşak çelik korozyonu üzerine inhibitör etkinlikleri pH a ve ekstrakt konsantrasyonuna bağlı olarak araştırılmıştır. Deneysel verileri elde etmek için alternatif akım impedansı, polarizasyon direnci ölçme ve akım potansiyel eğrileri elde edilmesi yöntemleri kullanılmıştır. Bu bitki ekstraktlarının varlığında yüzde inhibisyon etkinliği (%IE) değeri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlardan pH a ve ekstrakt konsantrasyonuna bağlı olarak bitkilerin inhibitör olma durumlarının değiştiği gözlenmiştir. Ceviz yaprağı ekstraktının çalışılan tüm pH larda (4, 6 ve 8) iyi bir inhibitör olduğu gözlenmiştir. Özellikle 100ml/L derişimde inhibisyon etkisinin oldukça iyi olduğu saptanmıştır. Sarı kantaron ekstraktı ise pH=4 de korozyonu hızlandırmaktadır. pH=6 da mükemmel bir inhibisyon gösterirken pH=8 deki inhibitör özelliğinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Folium Juglandis and Herba Hyperıcı expected being good corrosion inhibitors due to the their molecular structure on corrosion of mild steel were investigated at different pHs and at different extract concentrations. To obtain the experimental data AC impedance, polarization resistance measurement and polarization curves measurement techniques were used. The percent inhibition efficiency (IE%) values were determined in the presence of Folium Juglandis and Herba Hyperıcı. The results showed that inhibition efficiency change with pH and extract concentration. Results revealed that the extract of Folium Juglandis was an effective inhibitor at all pHs studied and, ıts protection efficiency was high enough especially at 100 ml/L concentration in 0.5 M Na2SO4. It was observed that the extract of Herba Hyperıcı increased corrosion rate of mild steel at pH 4 while it is an effective inhibitor for corrosion of mild steel at pH 6. It was also found that inhibition efficiency of the extract was fairly good at pH 8.