Türkiye'de tescil ettirilmiş bazı fiğ (Vicia sativa L.) çeşitleri arasındaki morfolojik ve moleküler farklılıkların saptanması üzerine bir araştırma
Research on the determination of morphological and molecular diversity among some vetch (Vicia sativa L.) cultivars registered in Turkey
  1. Tez No: 178605
  2. Yazar: MEHMET ALİ ÜNVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vicia sativa, Morfoloji, tarımsal Özellik, ISSR Markörleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Türkiye'de tescil ettirilmiş 10 adi fiğ çeşidi arasındaki morfolojik, tarımsal ve moleküler farklılıkları saptamak amacıyla sürdürülen bu araştırma, 2005-2006 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nde yürütülmüştür. Çeşitler arasındaki morfolojik ve tarımsal farklılıklar tarla koşullarında kurulan üç tekrarlamalı tarla denemelerinde, moleküler farklılık ise 12 adet ISSR primerı kullanılarak saptanmıştır. Araştırma sonuçları, incelenen çeşitlerin bitki boyu, sap uzunluğu, en uzun saptaki yaprak sayısı, yapraktaki yaprakçık sayısı, % 50 çiçeklenme süresi, bitki başına dolu meyve sayısı, meyve uzunluğu, bin dane ağırlığı ve bitki başına tohum verimi açısından önemli farklılıklar gösterdiğini, sap kalınlığı, bitki başına ana dal sayısı, bitki başına yaş ot ve kuru ot verimi, bitki başına boş meyve sayısı, meyve genişliği ve bakla başına tohum sayısı açısından ise çeşitlerin istatistiksel olarak birbirinden farksız olduğunu göstermiştir. Jaccard benzerlik katsayısı 10 fiğ çeşidinde 0.36 ile 0.62 arasında değişmiş olup, ortalama 0.52 olarak bulunmuştur. Jaccard benzerlik katsayısına göre Cumhuriyet-99 ile Emir ve Nilüfer ile Ürem-79 fiğ çeşitleri 0.62 ile birbirlerine genetik olarak en yakın çeşitler olarak saptanırken, Kubilay-82 ile Karaelçi fiğ çeşitleri 0.36 benzerlik katsayısı ile birbirlerine genetik olarak en uzak çeşitler oldukları belirlenmiştir. ISSR analizleri sonucu oluşturulan soyağacına göre 10 fiğ çeşidine ait 56 bitki A ve B olmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. Soyağacındaki A kümesi kendi içinde AI ve AII olmak üzere ikiye ayrılmış olup, AI grubu içinde Alınoğlu-2001, Selçuk-99, Bakır-2001, Cumhuriyet-99 ve Emir fiğ çeşitleri yer alırken, AII grubu içinde Nilüfer, Kubilay-82 ve Ürem-79 çeşitlerine ait bitkiler yer almıştır. Soyağacındaki B kümesinde ise Farukbey-2001 ve Karaelçi fiğ çeşitlerine ait bitkiler yer almıştır. Emir çeşidine ait bitkilerin herhangi bir grup oluşturmadığı, hem AI hemde AII grubu içersinde yer aldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was conducted at the Field Crops Department of Agricultural Faculty of Cukurova University during the years of 2005 and 2006 was to determine morphological, and molecular diversity among ten common vetch cultivars registered in Turkey. Morphological diversity was studied in the field experiment arranged in randomized complete block design with three replications at the research area of Field Crops Department. Molecular diversity was studied by using 12 of ISSR primers. The results of the study showed that the cultivars studied were statistically significant different in plant height, stem length, number of leaves on lengthiest stem of plant, number of leaflets per leaf, days to 50 % flowering, number of pods per plant, pod length, 1000 seed weight and seed yield per plant. According to the Jaccard?s similarity index, similarity between cultivars ranged from a minimum of 0.365 to a maximum of 0.62, the average being 0.52. From these coefficient values, it was concluded that cultivar Cumhuriyet -99 with cultivar Emir and cultivar Nilüfer with cultivar Ürem-79 were close related cultivars. Cultivar Kubilay-82 and Karaelçi were distant related cultivars. In the dendrogram obtained from the similarity index data plants of ten cultivars formed two main groups, as A and B. There were two sub-groups In the group A. All plants of the cultivars Selçuk-99, Bakır-2001, Cumhuriyet-99 , some plants of cultivars Alınoğlu-2001 and Emir fell in to sub-group of AI while all plants of Nilüfer, Ürem-79 and Kubilay-82 and some plants of Emir fell into subgroup of AII. The group B was occupied by the plants of Farukbey-2001 and Karaelçi, and one plant of Alınoğlu-2001. KeyWords: Vicia sativa, Morphological characters, Agricultural Characters, ISSR Markers