Rhodotorula glutinis'den elde edilen karotenodilerin bazı gıda patojenleri üzerine antibakteriyal etkisi
Antibacterial effects against some pathogen food- borne bacteria of carotenoids extracted from Rhodotorula glutinis
- Tez No: 178606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN ERGİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Karotenoid, Antibakteriyal Etki, Rhodotorula glutinis, Carotenoid, Antibacterial Effect, Rhodotorula glutinis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Pigmentlerin, antioksidan ve vitamin etkilerinin araştırılması üzerine pek çok çalışmalar yapılmasına karşın, son zamanlarda fark edilen ve diğer önemli bir özelliği olan antimikrobiyal etkileri üzerine çok az araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada mayalardan, özellikle daha önce yapılan çalışmalarda karotenoid üretiminin yüksek olduğu saptanan 10 farklı (M24, M28, M29, M30, M35, M37, M39, M40, M42, M47) Rhodotorula glutinis suşundan elde edilen karotenoid eksraktlarının 5 farklı gıda patojeni (Staphylococcus aureus (B5), Bacillus subtilis (B9), Bacillus cereus (B41), Salmonella Enteritidis (B42) ve Escherichia coli (B43)) üzerine agar difüzyon ve minimum inhibisyon konsantrasyonu (MIC) yöntemleri kullanılarak antibakteriyal etkisi araştırılmıştır.Sonuç olarak, kullanılan 10 farklı karotenoid ekstraktları arasında en fazla antibakteriyal etkiyi, bakteri sayısı 103 kob/ml olduğunda üzümden izole edilen M24 (84,4mg/ml) nolu ekstraktın S. aureus üzerine, maydanozdan izole edilen M35 (94,2mg/ml) nolu ekstraktının B. subtilis ve B. cereus, üzerine, topraktan izole edilen M47 (93,07mg/ml) nolu ekstraktın S. Enteritidis ve ağaç yaprağından izole edilen M29 (107mg/ml) nolu ekstraktın ise E. coli üzerine antibakteriyal etki gösterdikleri belirlenmiştir. Karotenoid ekstraktlarının bakteri sayısı 106 kob/ml olduğunda antibakteriyal etkilerinin azaldığı, 108 kob/ml olduğunda ise antibakteriyal etki göstermediği saptanmış olup, antibakteriyel etkili ekstraktların MIC değerleri %85 ve %95 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many studies about, antioxidant and vitamin effects of pigments extracted from yeasts but there are limeted studies about ther antibacterial effects which was realized very recently. In this study 10 different extracts of carotenoids (M24, M28, M29, M30, M35, M37, M39, M40, M42, M47), as a pigment, which were extracted from the yeast that had a high carotenoid production yield was used in the studied. In order to determine the antibacterial effects of Rhodotorula glutinis on 5 different pathojen bacteria (Staphylacoccus aureus (B5), Bacillus subtilis (B9), Bacillus cerues (B41), Salmonella Enteritidis (B42) and Escherichia coli (B43)) was used agar diffusion and minimal inhibition concentration (MIC) method were applied in this study.The result of this study showed that 10 different carotenoid extracts, in the event of 103 kob/ml bacteria concentration; number M24 (84,4mg/ml) carotenoids extracted from yeast which is isolated from grape, has more antibacterial effect on S. aureus, number M35 (94,2mg/ml)which is isolated from parsley, has more antibacterial effect on B. subtilis and B. cereus, number M47 (93,07mg/ml) isolated from soil, has more antibacterial effect on S. Enteritidis, number M29 (107mg/ml) isolated from tree leaf, has more antibacterial effect on E. coli were established. When 106 kob/ml bacteria concentration was in cread to 106 kob/ml antibacterial effect, so decreased on, in the event of 108 kob/ml bacteria concentration antibacterial effect and caroteoid extracts of antibacterial effective MIC values were found as 85 and 95 % respectively.