İskenderun körfezi (Yumurtalık-Sugözü kıyı hattı) pikoplanktonik Synechococcus yoğunluk ve biyomasının mevsimsel değişimleri
Seasonal variations of abundance and biomass of picoplanktonic Synechococcus on the Yumurtalik-Sugözü coastline, Iskenderun bay
- Tez No: 178611
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Pikoplankton, Synechococcus, Klorofil a, Besleyici Element, İskenderun Körfezi, Picophytoplankton, Synechococcus, Chlorophyll a, Nutrient, İskenderun Bay
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, İskenderun Körfezi'inde Yumurtalık ve Sugözü arasındaki kıyısal bölgede belirlenen sekiz istasyonda pikoplanktonik Synechococcus'un yoğunluk ve biyomasının mevsimsel değişimi incelenmiştir. Örnekler Eylül 2005 ve Temmuz 2006 tarihleri arasında toplam dört kez alınmıştır. Synechococcus'un yoğunluğu ve karbon biyomas değerleri incelenmiş, plankton biyomasının göstergesi olan klorofil a düzeyleri belirlenmiştir. Bunların yanında, sıcaklık, tuzluluk ve besleyici elementler gibi fizikokimyasal parametreler analiz edilerek, bunların Synechococcus dinamiğine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Klorofil a değerleri 0.16 ?g l-1 ve 1.61 ?g l-1 aralıklarında değişim göstermiştir. Synechococcus yoğunluğu en düşük 1.2x104 hücre ml-1, en yüksek 37.4x104 hücre ml-1 olarak belirlenmiştir. Synechococcus karbon biyoması değerleri ise 0.48 ile 30.9 ?gC l-1 aralıklarında bulunmuştur. Çalışma sonunda alanda Synechococcus yoğunluğunun yaz periyodunda artış gösterdiği, kış ve ilkbaharda ise azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, seasonal variations of picoplanktonic Synechococcus was investigated at eight stations located on the Yumurtalık-Sugözü coastal shelf area. Samplings were performed four times between September 2005 and July 2006. The abundance and carbon biomass of Synechococcus was examined. Phytoplankton biomass in terms of chlorophyll a concentrations was also determined. In addition, physicochemical parameters such as temperature, salinity and inorganic nutrients were measured to determine the influence of these parameters on Synechococcus dynamics. The lowest chlorophyll a value was determined as 0.16 ?g l-1 and the highest value was found as 1.61 ?g l-1. The abundance of Synechococcus was found in the range of 1.2-37.4x104 cells ml-1. Synechococcus carbon biomass was in the range of 0.48-30.9 ?gC l-1. At the end of the study, it was concluded that the abundance of Synechococcus increased in summer but they decreased in winter and spring in the study area.