Düşük fosfor koşullarında yetişen mısır genotiplerinin fosfor beslenme statüleri üzerine kükürt ve çinko elementlerinin etkisi
Effects of sulfur and zinc on phosphorus nutrition status of corn genotypes growing under low phosphorus conditions
  1. Tez No: 178630
  2. Yazar: SENEM GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. HAYRİYE İBRİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: fosfor, çinko, kükürt, mısır, phosphorus, zinc, sulfur, maize
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada amaç, fosfor içeriği düşük olan topraklarda ya da çeşitli toprak koşullarında yarayışsız halde bulunan fosforun yarayışlılığını artırmak ve uygulanan gübreden bitkinin fazlası ile yararlanmasını sağlamaktır. Yaygın olarak kullanılan mısır genotiplerinin (Sele, Brasco ve Tiater) düşük fosfor içeriği koşullarında fosfor etkinlikleri, kükürt ve çinkonun uygulandığı sera koşullarında test edilmiştir. Fosfor içeriği düşük olan topraklarda topraktan artan düzeyde uygulanan fosfor ve çinkonun kuru madde verimini arttırmıştır. Artan dozlarda uygulanan fosfor ve çinko ile birlikte kuru madde verimi Brasco çeşidinde % 443, Sele çeşidinde % 312 ve Tiater çeşidinde ise % 390'lık bir artış göstermiştir. Ancak artan düzeyde uygulanan kükürdün kuru madde verimine etkisi önemli görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to increase the availability of low or unavailable soil phosphorus and fertilizers for plant growth under various soil conditions. The efficiency of corn genotypes (Brasco, Sele, Tiater) were tested with phosphorus, zinc and sulfur applications in low-phosphorus containg soil under greenhouse conditions. The increased phosphorus and zinc applications increased dry matter yields such as; 443 % increase in Brasco, 312 % increase in Sele, 390 % increase in Tiater. However, sulfur application has no effect on dry matter yield.