Eski Besni yerleşim bölgesi ve kültür varlıklarının restitüsyonu üzerine bir araştırma
A research on the ancient Besni settling area and its animation of cultural beings
  1. Tez No: 178643
  2. Yazar: GÜLERTAN AKYÜZLÜER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERKİN ERTEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Besni, Yerleşim Bölgesi, Kültür Varlıkları, Canlandırma, Ancient Besni, ancient settlement, cultural beings, animation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, terk edildiği 1934 yılından bu güne hızlı bir tahribat ve yok oluş süreci yaşayan Eski Besni yerleşim bölgesi ve kültür varlıklarının tespiti ve analizi yapılmıştır. Kalan izlerin tespitine bağlı olarak canlandırma yapılmıştır. Bunun devamındaki restorasyon çalışmalarının diğer disiplinler ile (arkeoloji, şehir planlama, peyzaj mimarlığı, inşaat, tesisat ve elektrik mühendisliği) yürütülmesi önerilmiştir. Bu araştırma çabalarının ardından, somut bilgi ve bulguların da artacağı düşünülmektedir. Elde edilen bulgular ve buna bağlı olarak yapılan canlandırma ile Eski Besni yerleşim bölgesi ve kültür varlıkları için daha sonra yapılacak araştırma çalışmaları ve çeşitli amaçlara yönelik turizm faaliyetlerinin artması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, cultural assets of the Old Besni settlement which has been subject to a rapid destruction and disappearance process after it was abandoned in 1934, has been located and analyzed. Animation has been done using the remaining clues. It is proposed that restoration studies which will follow, should be carried out in cooperation with other disciplines (i.e. archaeology, city planning, landscape architecture, constructional engineering, electrical engineering, etc). It is believed that this research work will increase the concrete knowledge and findings. It is thought that with these findings and animation based on the findings, further research on Old Besni settlement and cultural assets and tourism activities with different purposes will increase.