Schiff bazı ve polimerlerinin geçiş metal komplekslerinin sentezi karakterizasyonu ve oksidasyon katalizörü olarak etkilerinin incelenmesi
The synthesis and characterization of transition metal complexes of Schiff bases and polymers and examining their activities as oxidation catalyst
  1. Tez No: 178642
  2. Yazar: SEDA ERDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN SERİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, oksidatif polikondensasyon, metal kompleksler, oksidasyon reaksiyonları, katalitik aktivite, Schiff base, oxidative polycondensation, metal complexes, oxidation reactions, catalytic activity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, salisilaldehit'in o-fenilendiamin, p-fenilendiamin ve etilendiamin ile oluşturduğu fenol esaslı Schiff bazları sentezlenmiş ve oksidatif polikondensasyon reaksiyonu ile polimerleştirilmiştir. Sentezlenen Schiff bazı ligandlarının ve polimerlerinin Co(II) ve Mn(II) geçiş metalleriyle kompleksleri sentezlenmiş, ürünlerin yapı ve özellikleri enstrümental analiz ve analitik yöntemlerle aydınlatılmıştır. Sentezlenen komplekslerin stiren ve benzil alkolün oksidasyonlarındaki katalitik etkinlikleri araştırılmıştır. Ürün takibi GC-FID ve GCMS spektroskopik yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, phenol based Schiff base ligands obtained by condensation of salicylaldehyde with o-phenylenediamine, p-phenylenediamine and ethylenediamine were synthesized and polymerized by oxidative polycondensation reaction. Co(II) and Mn(II) complexes of synthesised Schiff base ligands and their polymers were prepared and characterized by analytical and instrumental methods. The catalytic properties of these complexes in the oxidation of styrene and benzyl alcohol were investigated. The analysis of the products was performed by GC-FID and GC-MS spectroscopic methods.