Yumurtalık Koyu'nda (Adana) chaetognatların mevsimlere göre türsel ve miktarsal dağılımı
Seasonal distribution of species composition and abundance of chaetognaths in the Yumurtalik Inlet (Adana)
  1. Tez No: 178644
  2. Yazar: TUBA TERBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN SARIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Zooloji, Biology, Aquatic Products, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Ketognat, Bolluk, İskenderun Körfezi, Chaetognath, Abundance, İskenderun Bay
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kasım 2005-Ağustos 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada, kıyıdan açığa doğru belirlenen 4 istasyondan yatay ve 3 istasyondan dikey olmak üzere mevsimsel örneklemeler yapılmıştır. İskenderun Körfezi'nin Yumurtalık Koyu'nda ketognatların türsel ve miktarsal dağılımı belirlenmiştir. Çalışmada Flaccisagitta enflata, Mesosagitta minima, Serratosagitta serratodentata, Sagitta bipunctata, Parasagitta friderici ve Parasagitta tenuis olmak üzere 5 cinse ait toplam 6 tür bulunmuştur. Yüzey ve dikey örneklemelerin her ikisinde de F. enflata baskın tür olarak bulunmuştur. Tüm ketognat türlerinin toplam bollukları mevsimsel olarak değişiklik göstermiş, en yüksek bolluk ilkbahar mevsiminde, en düşük bolluk ise yaz mevsiminde bulunmuştur. Bu çalışmada, ketognatların körfezdeki dağılımı, bolluk değerleri ve tür kompozisyonu üzerinde mevsimsel değişimlerin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bulunan türler epipelajik derinlikten alınmış olup, mezopelajik ve derin su türlerini içermemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the samplings were made in four horizontal stations and in three vertical stations from coast to offshore, at seasonally between November 2005 and August 2006. Abundance and species composition of chaetognath was determined in Yumurtalık Inlet of Iskenderun Bay. A total of six species belonging to five genera were found: Flaccisagitta enflata, Mesosagitta minima, Serratosagitta serratodentata, Sagitta bipunctata, Parasagitta friderici and Parasagitta tenuis. In both of horizontal and vertical samplings, F. enflata was found as dominant species. Total abundance of all chaetognath species show difference at seasonally, highest abundance was found in spring and lowest one was found in summer. In this study, distribution, abundance and species composition of chaetognaths was examined in order to determine effect of seasonal changes. Species found were taken epipelagic depth, not include mesopelagic and deep water species.