Dimrit üzümünden değişik yöntemlerle sirke üretimi üzerinde bir araştırma
A study on vinegar production from Dimrit grape by different methods
  1. Tez No: 178657
  2. Yazar: EMEL ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET CANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sirke, asetik asit, asetik asit fermantasyonu, asetik asit bakterisi, Vinegar, acetic acid, acetic acid fermentation, acetic acid bacteria
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Nevşehir-Ürgüp çevresinde yetiştirilen Dimrit üzümünden elde edilen şarap değişik yöntemlerle sirkeye işlenmiş ve elde edilen sirkelerin özellikleri kimyasal ve duyusal analizlerle incelenmiştir. Yavaş yöntem ve derin kültür yöntemiyle elde edilen sirkeler, genel bileşimleri, aroma maddeleri içerikleri (asetaldehit, metanol, 2-metil-1-bütanol, 3- metil-1-bütanol, 1-propanol, 2-metil-1-propanol, etil asetat, metil asetat, 2,3- bütandiol, 2-feniletanol) ve duyusal özellikleri bakımından istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Değerlendirme sonuçları sirkelerin genel bileşim, aroma maddeleri içeriği ve duyusal özellikler bakımından farklı olduklarını göstermiştir. Yavaş yöntemle elde edilen sirkelerin asitlikleri ve aroma maddeleri içeriklerinin daha yüksek ve duyusal özelliklerinin daha iyi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, wine produced from Dimrit grape variety grown in NevşehirÜrgüp region was used for vinegar production by different methods and properties of vinegars produced were examined by chemical and sensorial analyses. Vinegars produced by slow method and submerged culture method were statistically compared with regard to their general compositions, contents of aroma components (acetaldehyde, methanol, 2-methyl-1-butanol, 3-methyl-1-butanol, 1- propanol, 2-methyl-1-propanol, ethyl acetate, methyl acetate, 2,3-butanediol, 2- phenylethanol) and sensorial characteristics. Results showed that vinegars were different with their general compositions, contents of aroma components and sensorial characteristics. It was found that acidity and contents of aroma components of vinegars produced by slow method were higher and their sensorial characteristics were better than that of made by submerged culture method.