Bazı bitki aktivatörlerinin Burdur Dimriti ve Siyah Gemre üzüm çeşitlerinin büyüme, gelişme, verim ve pomolojik özellikleri üzerine etkileri
Effects of some plant activators on growth, development, yield and pomologicalfeatures at Burdur Dimriti and Siyah Gemre grape varieties
  1. Tez No: 341681
  2. Yazar: EROL KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, Megamineral, Bionur, Bitki Aktivatörü, Verim, Kalite, Grape, Megamineral, Bionur, Plant Activator, Yield, Qality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ülkemizde asma, üzümünden yaprağına, yaprağından budama artığına kadar değerlendirme imkânına sahip önemli bir kültür bitkisidir. Ülkemiz tarımında önemli bir yere sahip olan bağcılığımız günümüzde üretimden yetiştirmeye, yetiştirmeden pazarlamaya kadar geçen süre içerisinde birçok sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlar içerisinde birim alandan alınan ürün miktarı ve kalite düşüklüğü ile ilgili problemler önemli bir yer tutmaktadır. Bağcılıkta verimlilik, birim alanda bulunan omca sayısı yanında, omca üzerinde meydana gelen salkım tanelerinin sayısı ve büyüklüğü ile de doğru orantılıdır. Ancak bu özellikler çeşit, anaç, kültürel uygulamalar ve çevre koşulları gibi birçok dış ve iç faktörler tarafından etkilenmektedir. Asmada verim ve kaliteyi arttırmak için yapılan bu çalışmada Megamineral ve Bionur ticari isimli preparatların Siyah Gemre ve Burdur Dimriti çeşitlerinde etkisi incelenmiştir. Sezon boyunca sürgün uzunluğu, çiçek sayısı, tane sayısı, meyve tutum oranı, verim, tane eni, tane boyu, meyve eti sertliği, salkım ağırlığı, asitlik, pH, SÇKM, vitamin C, tane ağırlığı, yaprak ve sürgünde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, B ölçüm ve analizleri yapılmıştır. Çeşitler meyve eti sertliği, asitlik, vitamin C, yapraklarda Mg ve Zn, sürgünlerde ise Cu, Zn ve B dışında diğer tüm kriterlerde birbirinden farklılık göstermiştir. Uygulamalar sürgün uzunluğu, meyve tutum oranı, verim, vitamin C, yaprakta K, sürgünde P, Mg ve B üzerine etkili bulunmuştur. Sonuç olarak Megamineral ve Bionur asmalarda verim ve kaliteyi arttırmak için önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, grape is an important plant of cultivar whose everything such as leaves and pruning residues is evaluated.In agriculture of our country, grape has an important place however there are many problems. Inthese problems,the amount of productobtainedper unit area andproblems associated withlowqualityplays an important role.In culture of grape, yield is linear correlationwith the vine numbers ofin the fieldof unitsand the number and size of particles in the cluster on vineHowever, this kind of features, such as variety, rootstock, cultural practices and environmental conditions are affected by many external and internal factors. Thisstudy was conducted to increase the yield and quality in grape. Megamineral and Bionur commercial named preprations were used at Siyah Gemre and Burdur Dimriti varieties. Shoot length, number of flowers, number of grains, attitude rate of fruit, yield, grain width,grain size,fruit firmness, cluster weight,acidity, pH,TSS, vitamin C, grain weight, N,P, K,Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, B of leaf and branchmeasurements andanalyzes were done during the period. Varieties have been effective all featuresexcept forfruit firmness, acidity, vitamin C, leaf Mg and Zn, branch Cu, Zn and B. Applications are found to be effective on shoot length, fruit attitude rate, yield, vitamin C, leaf K, branch P, Mg and B amounts. As a resultMegamineral and Bionur were proposed in order to increase the yield and quality grapes.