Antenna arrays in ultra wideband communications
Ultra geniş bandlı haberleşme sistemlerinde anten dizileri
- Tez No: 178668
- Danışmanlar: PROF. DR. A. HAMİT SERBEST
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anten Dizisi, Korelasyon Katsayısı, Dipol Anten, Enerji, UWB, Antenna Array, Correlation Coefficient, Dipole Antenna, Energy, UWB
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada ultra geniş bandlı (UWB) sinyallerin bir dipol dizisinden yayılması ve gönderilen sinyallerin alıcı dipol tarafından alınma karakteristiği incelenmiştir. Analiz frekans domaininde gerçekleştirilmiştir. Yayılan ve alınan enerji, ve korelasyon katsayısı ifadelerinin matematiksel formülleri frekans domaininde analitik yaklaşım kullanılarak elde edilmiştir. Bu matematiksel işlemler temel alınarak bilgisayar programları geliştirilmiş ve hesaplanan sonuçlar gösterilmiştir. Yaklaşım ilk olarak dizinin temel elemanı olduğu ve matematiksel olarak basit olduğu gözönüne alınarak tek dipol elemanına uygulanmıştır. Daha sonra da, sırasıyla, eşit aralıklı aynı uzunluklu dipol dizilerinin ve eşit aralıklı farklı uzunluklu dipol dizilerinin davranışları analiz edilmiştir. Ayrıca, UWB anten dizilerinde ışın tarama incelenmiştir. Eleman aralığı ve eleman sayısı gibi çeşitli anten parametrelerinin değişiminin etkileri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, characteristics for radiation of ultra wideband (UWB) signals from an array of dipoles and reception of the transmitted pulse by a receiving dipole are investigated. Analysis is performed in the frequency domain. Mathematical formulations for radiated and received energy and correlation coefficient expressions are derived using analytical approach in the frequency domain. Computer programs based on these mathematical operations are created and computed results are presented. The approach is first applied to a single dipole considering that it is the basic element of the array and mathematically simple. Then, the behavior of an array of dipoles with equally spaced same length elements and different length elements are analyzed, respectively. Additionally, beam scanning for UWB arrays is investigated. Effects of changing various antenna parameters such as element spacing and the number of antenna elements are illustrated.