Kahramanmaraş koşullarında farklı gübre dozlarının değişik mısır çeşitlerine etkisinin saptanması ve ceres-maize bitki büyüme modelinin değerlendirilmesi
Determination of the effect of different fertilizers levels on the different corn verieties and the evaluation of the ceres-maize plant growth in the Kahramanmaras conditions
- Tez No: 178669
- Danışmanlar: PROF.DR. VEYİS TANSI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Fizyolojik özellikler, Verim, Verim Unsurları, Ceres- Maize bitki büyüme modeli, Nitrogen, Physiologic Characteristics, Yield Component, Yield, CERES-Maize Plant Growing Model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş koşullarında, 2004 ve 2005 yıllarında, farklı gübre dozlarının değişik mısır çeşitlerine etkisinin saptanması ve CERES-Maize bitki büyüme modelinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Borja, Girona ve Donana hibrid mısır çeşitlerinde üç farklı azot dozu (15, 25 ve 35 kg/da N) kullanılarak, bölünmüş parseller deneme desenine göre, 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Uygulama sonucunda genotipler arasında elde edilen verim ve verim unsurları bakımından istatistiki olarak önemli farklılıklar oluşmuştur. Bitki boyu, yaprak alanı, yaprak alanı indeksi, ilk koçan yüksekliği, koçanda tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi uygulanan azotlu gübre miktarının artmasıyla artarken, tepe püskülü çiçeklenme süresi azalmış ve yukarıdaki parametreler için en yüksek değerler ise 35 kg/da N uygulamasında elde edilmiştir. CERES-Maize programı düşük N düzeylerinde gözlenen değerlere yakın tahmin yaparken, yüksek N düzeylerine ise duyarsız kalmıştır. Çalışmanın ikinci yılında tahmin edilen değerler birinci yıla göre daha yüksek ve gözlenen değerlere daha yakın olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was condected to determine the effects of different Nitrojen fertilizer levels on some corn varieties and to evaluate CERES-Maize plant growing model under Kahramanmaras Conditions during 2004 and 2005 years. Hybrid corn cultivars, such as Borja, Girona and Donana were treated with 3 Nitrogen doses (15, 25 and 35 kg/da) according to split plot design with 3 replications. Significant differences were obtained among cultivars for grain yield and yield components while plant height, leaf area, leaf area index, first ear height, seed number on the ear, 1000 kernel weight, grain yield were increased depending on increasing doses of N, silking flowering time was decreased and the higher values for the parameters were obtained for 35 kg/da N applications. The CERES-Maize software estimated closer to the observed values for lower N level in contrast to the values obtained from higher N levels. The estimated values for the second year of the experiment were higher than from the years and closer to inspected values.