Çukurova bölgesi kaliçi, kaliçi-taraça birimlerinin jeomekanik ve dinamik davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of geomechanical and dynamic behaviors of caliche, caliche-terrace units for cukurova region
- Tez No: 178671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. ALTAY ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Geophysics Engineering, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çukurova Bölgesi, kaliçi, deprem, jeomekanik, zemin tepki analizi, Cukurova Region, caliche, earthquake, geomechanic, site response analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 509
Özet
Kaliçi, Pliyo-Kuvaterner yaslı bir kimyasal tortul birim olup özellikle üstüne geldikleri karbonat içeren birimlerin yüksek oranda veya tamamen ayrısmıs en üst kısmında ve erozyon yüzeylerinde olusmaktadır. Birim, Çukurova bölgesinin kuzeyinde tarıma elverisli olmayan kısımlarında ve hızlı bir yapılasmanın gelistigi binlerce kilometre karelik bir alanda gözlenmektedir. 1998 Adana-Ceyhan depremi, Çukurova bölgesinde ciddi yapısal hasarlara neden olmustur. Hasarın büyük bir kısmı uzun dönemli periyod sonucu zemin büyütmesine neden olan ince taneli alüvyon çökeller üzerinde olusmustur. Benzer sekilde yapısal hasarlar, düsük plastisiteli killi, kumlu, siltli olan yumusak (softpan) ve çok düsük dayanımlı kaya özellikleri sunan sert kısımlardan (hardpan) olusan kaliçiler üzerinde de gözlenmistir. Dinamik kosullarda kaliçiler üzerinde yer alan 1?2 katlı yapılarda meydana gelen hasarlar birçok arastırmacı tarafından belirtilmis olup, sebepleri konusunda farklı görüsler ortaya atılmıstır. Bu çalısmanın amacı ortaya çıkan bu hasarın gözlendigi kaliçilerin jeomekanik özelliklerinin ve hasar dagılımını etkileyen dinamik faktörlerin belirlenmesidir. Buna göre düsük kayma dalgası hızına (Vs) sahip olan yumusak seviye yapısal hasarların meydana gelmesinde etkili olan en önemli faktör olup, üstte yer alan ve kalınlıgı birkaç metre olan karbonat kabugun varlıgının etkisi önemsenmeyecek düzeydedir. Özellikle yumusak seviyenin kalınlıgının artması, düsük katlı yapılar için rezonans frekansının olusmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla çalısma alanında homojen kalınlıga sahip olmayan yumusak seviyenin varlıgı, hasar oranını etkilemistir. 1998 Adana-Ceyhan depreminde kaliçiler üzerinde homojen bir hasar dagılımı gözlenmemis olup, yerel jeolojk ve topografik kosullara göre farklılıklar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Caliche is a Plio-Quaternary aged chemical sedimantery unit. It forms especially in and over the highly to completely weathered upper most zone and on the erosional surface of the underlying carbonaceous units. The unit crops out many thousands of square kilometers in the Çukurova region to the north, which are unsuitable areas of agriculture. 1998 Adana-Ceyhan Earthquake caused severe structural damage in the Çukurova region. The fact that the most damage occurred in areas underlain by fine-grained alluvial deposits, is probably due, at least in part, to amplification of the ground motion particularly for longer period motion in this type surficial material. The most widespread similar structural damage also occurred in the Çukurova region in areas underlain by caliche deposits including either soft pan with low plastic clayey, sandy, sitly soils, or hard pan soils of mostly rocks which are very low streght appearence. In areas where structure types were mostly single or two-storey, high damage was observed in caliche grounds under dynamic loading and various researches have pointed out unclear opinions about the failure mechanisms. The aim of the study is to define the geomechanical characteristics of the caliche deposits and to identify the dynamic factors affecting the damage distribution within the caliche. The major effective factor of the damage distribution is the softpan level of the caliche with high shear wave velocity (Vs). The significance of the hardpan level is relatively low. Resonance effects occurr during an earthquake for low storey structures where their fundamental vibrational frequency matched that of the softpan thickness profile and the incoming earthquake ground motion. During the 1998 Adana-Ceyhan Earthquake, damage on caliche foundations was noted to vary with its thicknesses; the localised damage, attributable to local geology and topographic conditions was particularly highlighted.