Finsler uzayları
Finsler spaces
- Tez No: 178724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. FUNDA YALINIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Finsler geometrisi, Lineer olmayan konneksiyon, Legendre transformasyonu, Randers metriği, Finsler space, non-lineer connection, Legendre transformation, Randers metric
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Birinci bölümde diğer bölümlerde kullanılacak olan bazı temel kavram ve sonuçlar verilmiştir.İkinci bölümde metrik uzaylar , normlu uzaylar , minkowski normu ve Riemann metriği tanımları , bu tanımlarla ilgili örnek ve önermeler verilmiştir.Üçüncü bölümde Finsler Geometrisi , Finsler yapısı , Legendre transformasyonu tanımlanmış , Randers ve Quartic metriği örnekleri verilmiştir.Dördüncü bölümde geodezikler önce Riemann uzayında daha sonra da Finsler uzayında ele alınmıştır. Finsler manifoldunda bir eğrinin varyasyonu , geodezik katsayılar ve geodezik spray gibi tanımlar yapılmıştır.Beşinci bölümde, Finsler uzayında Lineer olmayan konneksiyon, \ ve \ 'ın yatay ve dikey ayrışımları, yatay ve dikey ayrışımın iki ilavesi olan sasaki metrik ve hemen hemen kompleks yapı tanımlanmış ve bu tanımlar ile ilgili bazı önermeler ispatlanmıştır.Altıncı bölümde, konneksiyonlar ve kovaryant türev kavramları, önce Riemann uzayında sonra da Finsler uzayında ayrı ayrı ele alınmıştır. Bu bölümde Chern-Rund konneksiyonu, Hashiguchi konneksiyonu örneklerde verilmiştir.Yedinci bölümde, eğriliklerin Riemann uzayında ve Finsler uzayındaki tanımları yapılmış, bazı önermeler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first chapter, some fundamental definitions and results which will be used in other chapters have been given.In the second chapter, the definitions of metric space, normed space, minkowski norm and Riemannian metric and then propositions and examples which are connected with these definitions have been given.In the third chapter, Finslerian geometry, Finslerian structure, Legendre transformation have been defined and then the examples of Randers and Quartic metrics have been given.In the fourth chapter, geodesics have been taken up firstly in Riemann space and later in Finsler space. In Finsler manifold, the definitions such as a variation of a curve, geodesic coefficient and geodesic spray have been given.In the fifth chapter, in Finsler space, non-lineer connection, horizontal and vertical decompositions of \ and \ , sasaki metric and almost complex structure which are applications of the horizontal-vertical decomposition for \ have been introduced and some propositions which are connected with these definitions have been proved.In the sixth chapter, Connections and Covariant derivative have been taken up firstly in Riemann Space and later in Finsler space. In this chapter, the examples of Chern-Rund Connections, Hashiguchi Connection, Berwald and Cartan Connection have been given.In the seventh chapter, the definitions of curvatures in Riemann and Finsler space have been defined, some propositions have been given.