Elektroşok ısıtma sistem uygulaması ve kombi-kazan sistemleri ile karşılaştırılması
Electroshock heating system application and compare to boiler, central heating boiler system
- Tez No: 178725
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ABDULLAH KEÇECİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Elektroşok ısıtma sistemi, Kombi kazan sistemleri
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çağımızda tüketimi hızla artan ve gelecekte de artmaya devam edecek olan en önemli ihtiyaçlardan biri hiç şüphesiz enerjidir. Bugün dünyanın ticari enerji talebinin % 90 kadarı fosil yakıtlardan; geri kalanı ise yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerji tarafından karşılanmaktadır. Halen hidrolik dışındaki yenilenebilir enerji kaynaklarından yakın bir gelecekte daha önemli bir katkı beklenmektedir. Türkiye yerli enerji kaynakları ile talebini karşılayamamaktadır.Elektrikle ısıtmabir çok konstrüksiyonla kullanılmaktadır.Elektrikle ısıtma uygulamaları için kullanılan önemli metotlar; rezistans ısıtması, ısı pompası ve her ikisinin kombinasyonudur. Bir elektrik rezistans elemanı, rezistans teli, taşıyıcı izole maddesi ve elektrik teli ile rezistans telinin bağlantı terminalinden oluşur. Rezistans ısıtması elektriği 860 kcal/kW seviyesinde ısıya dönüştürür. Teorik olarak elektrik ısıtması % 100 verimlidir. Isıtıcı elemana verilen her bir kalori için 1 kalori ısı kazanılmaktadır.Elektirikli ısıtma sistemleri hakkında yapılan ön araştırmalardan sonra, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü laboratuarına Elektroşok ısıtma sistemi tek borulu kalorifer sistemiyle sıcak sulu olarak kurulmuştur. Ortamda hesaplanan ısı ihtiyacını karşılamak üzere test düzeneği işletmeye alınarak ısı maliyetleri tespit edilmiştir. Aynı şartlarda doğalgazlı kombinin işletme maliyetleri karşılaştırılmıştır. Sistemin kurulumundan itibaren çeşitli ölçüm ve hesaplamalarla ekonomisi araştırılmıştır. Sonuç olarak gerek elektrikli kombinin verimliliği gerekse diğer sıcak sulu ısıtma sistemlerinin verimliliğinin arttırılması konusunda önemli bilgilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that one of the most significant needs, consumption of which is increasing rapidly in our time and will continue to increase in the future as well is energy. About 90% of demand for commercial energy of the world is met by fossil fuels; the rest, however, is met by hydrolic and nuclear energy in the present time. More important contribution is still being anticipated from renewable energy resources except hydrolic resources in the immediate future. Turkey isn?t able to meet its demand by domestic energy resources.Electric heating is being used with many constructions. Resistance heating, heat pump and combination of both are important methods used for electric heating applications. A electrical resistance element consists of resistance wire, carrier insulation substance and connection terminal of electric wire and resistance wire. Resistance heating converts electricity into heat in 860 kcal/ kw level. Theoretically, electricity heating is efficient of 100%. 1 calorie heat is gained for each calorie given to heater elements. Eleectroshock heating system has been installed with single-pipe central heating system in hot water manner in laboratory of Department of Mechanical Engineering of Kütahya Dumlupınar University after preliminary investigations made about electrical heating systems. Testing apparatus has been commissioned and heat costs are determined in order to meet heat requirement calculated in the ambient. Operating costs of natural gas central heating boiler have been compared in the same conditions. Its economy has been investigated by various measurements and calculations as from the instalment of the system. As a consequence, important information has been obtained regarding increase of efficiency of both electrical central heating boiler and other hot-water-heating-systemsKey words : Electroshock heating system, boıler central heating boiler system.