Avrupa Birliği sürecinde kırmataş üretim modellerı ve kalite parametreleri
Ballast production modals and quality parameters in the Europen Union process
- Tez No: 178745
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. GÖKTAY EDİZ, YRD. DOÇ. DR. HAMDİ AKÇAKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Process of EU and ballast, Aggrega, Quality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kırmataş çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olmakla birlikte, özellikle inşaat sektöründe zorunlu olarak kullanılan bir malzemedir. Ülkemizde son yirmi yıl içinde köyden kente hızlı bir nüfus akımının meydana gelmiş olması, bu nüfus hareketinin tabii sonucu olarak inşaat sektöründeki büyüme ve gelişme, yol yapımının hızlanması ve benzer nedenlerle kırmataş talebinde büyük artışlar olmuştur. Sektör için gerekli bilginin hızla üretilmesi ve yaygınlaştırılması, malzeme üretim tekniklerinin ve kullanım alanlarının standartlaştırılması, sektördeki iş gücü ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi için meslek odaları, üniversiteler ve kırmataş organizasyonları tarafından çalışmalar yapılmaktadır.Bu tez çalışmasında hali hazırdaki kırmataş üretim ocakları ve tesislerinin durumu irdelenmiş, bu sektöre ilişkin TSE standartları ve sektörün kalite anlayışı değerlendirilmiştir. AB'nin getirmiş olduğu kalite standart ve yasaları çerçevesinde çevre mevzuatları ve kırmataş ruhsatlandırmasındaki hukuki durum, iş güvenliği yasaları, üretim metotlarındaki yenilikler ele alınarak geleceğe yönelik sektörün durumuna ilişkin projeksiyon yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : AB süreci ve kırmataş, Agrega, Kalite,
Özet (Çeviri)
Ballast is a material used in many areas; especially in construction sector. As a result of migration fom rural areas to the cities in the past 20 years , developement of building sector as a result of the migration, and the increase in the conrstuction of the roads and because of many similar reasons, the demand for ballast has rapidly increased in Turkey. Univesities, chambers of professions and the organisations related of balast. Industry have carried out many studies in order to imrpove and distribute the required knowledge for the sector and standardize the material production tecniques and its usage as well as improving educational quality,of sectoral work force.In this study, contemporary quaries pits and service areas were examined the standards and quality aproach of the sector was evaluated. Quality Standards , evironmental regulations, laws about the authorization of ballast ,safety of work and the recent improvements in the methods of production were evaluated according to EU legislations. The situation of the sector was enlightened by taking the future of the sector into account.