Konya ilinde görev yapan ortaöğretim fizik öğretmenlerinin motivasyonu ve iş tatminlerinin araştırılması
In high schools education physics teachers' who work in Konya motivation and their job satisfaction
- Tez No: 178800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, güdü, içgüdü, fizyolojik güdü, psikolojik güdü, iş tatmini, Motivation, inner-drive, instinct, physiological motives, psychological motives, job satisfaction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırma, 2006 - 2007 öğretim yılında yapılmıştır. Araştırma kapsamına Konya ili, il merkezi ve ilçeleri Akşehir, Karapınar, Cihanbeyli, Ereğli'deki ortaöğretim kurumlarında görev yapan 103 fizik öğretmeni alınmıştır. Bu öğretmenlerin 87'si resmi okullarda, 16'sı özel okullarda çalışmaktadır.Araştırmada ortaöğretim fizik öğretmenlerinin demografik ve mesleğe yönelik profillerinin çıkarılması, öğretmenlerin öğrencilerini motive etme dereceleri ve kendilerini motive eden faktörleri sıralamaları ile iş tatminleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Öğretmenlerin iş tatminlerinin çeşitli bireysel özellikler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı sorularına yanıt aranmıştır.Araştırmanın istatistiksel analizleri SPSS 15,0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Ortaöğretim fizik öğretmenlerinin öğrencilerini motive etme derecelerinin görev yapmakta oldukları kurum açısından, yaş değişkeni ve kıdem değişkeni açısından, cinsiyet faktörü açısından, lisansüstü eğitim yapıp yapmamaları açısından, hizmet içi eğitim alma sayıları ve özel ders verip vermemelerinin öğrencileri motive etme açısından farksız olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öğrenciyi motive etme dereceleri arttıkça öğretmenlerin genel iş tatminlerinin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research has been done in the 2006 - 2007 academic year.It was included 103 physics teachers who worked in high schools in the city center in Konya and in its counties such as Akşehir, Karapınar, Cihanbeyli and Ereğli 87 of these teachers have been working in public schools and 16 of them have been working in private schools.The aim of the research is to build up the demographic and accupational profiles of the physics teachers and the order of correlations between job satisfaction and their capasity of motivating the students as well as the factors motivating themselves. It has been searched whetler teachers job satisfaction differ in terms of various individual features.The statistic analyses of the research were made by using SPSS 15,0 packed programme. Physics teachers working at high school face a wide ronge of factors in motivating their students such as the type of school where they work, an age and promotion difference, sex of students, whether or not they have a university degree, they?ve done an in-service course, they give private lessons and thus all mentioned above make no difference to the motivation of the students in class. The more the level of teachers? motivating students increases, the less their general job satisfaction is.